Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Čišćenje korijenskog kanala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

thrashqueen1007

10.03.2016. 11:50

Pozdrav.imala sam granulom na gornjoj petici s desne strane i nakon par puta sta mi je stavljan lijek i napravljeno punjenje kanala,mene zub i dalje boli i jos uvijek imam gnoj gore,mada zubar kaze da to kao nije nista,a ja ga napipam s prstom i boli..sta mi je ciniti,da li mi nije smio punit kanal jer to jos uvijek osjetim pod prstom i boli me ili je to normalno da par tjedana poslje boli jos vise nego kad mi je stavljan lijek?

Dean Cekić, dr. med. dent.

11.03.2016. 15:00

Poštovana,

endodontski zahvat je standardno jedno posjetan.
Cilj je proširiti sve korijenske kanale točno do vrha korijena, poubijati bakterije u sustavu te kanale hermetički napuniti kako se bakterije ne bi imale gdje opet naseliti.
Ponekad se nakon obrade kanala koristi dezinfekcijski uložak, obično do druge posjete na kojoj se pune kanali.
Sve ostale komplikacije u smislu boli ili oticanja nakon zahvata liječe se sistemskom terapijom u smislu antibiotika ili analgetika.
Što se događa u Vašoj individualnoj terapiji ne mogu znati bez rentgenskih snimaka i kliničkog pregleda.

Ako Vas zub boli ili ste natečeni još nekoliko tjedana nakon endodotskog zahvata najvjerovatnije nešto nije u redu.

MickaFoxLicka

24.03.2016. 12:10

Poštovani dr. Cekić,

Ovo mi je prvi put da se prijavljujem na forum i nadam se da mi nećete zamjeriti ako pišem na krivom mjestu.

Imala sam problema s donjom lijevom šesticom već dugo vremena. Od prvog karijesa kada su mi stalno ispadale plombe do sada. Pred dvije godine sam otišla studirati u drugi grad, a ostala sam prijavljena kod doktorice u gradu stanovanja. U te dvije godine prošla sam kroz sito i rešeto - naime zubari koje sam posijećivala u studentskom gradu obično mi ništa nisu mogli napraviti, a moja zubarica je uvijek bila na godišnjem kada bih se ja vratila doma. Eto napokon sam se vratila kući i sada kreće tortura broj dva.

Naime, napokon odlazim kod svoje zubarice, koja mi skida to nešto s lijekom i rečeno mi je da su mi se nakupili plinovi i da me zato bolilo i da odem slikati. Slikala sam zub i ponovno se vratila kod zubarice koja je rekla da mi je sve upaljeno i da trebam na endodontski zahvat. Rekla je da moram otići u Gundulićevu i tako sam napravila. Međutim, možda sam je krivo shvatila jer na meni rade studenti (doduše sa jako slabim nadzorom profesora), a ne doktori i evo ovo se sada već produžilo na 4 posjeta, zadnji put je napunjen distalni kanal, dok je ovaj put bio napunjen onaj na m. Unatoč mom shvaćanju da je napokon gotovo, jer 6ica ima dva korijena, naručena sam ponovno idući tjedan.

Ono što me ponukalo da vam se javim je neopisiva bol. Naime, kada su mi napunili distalni idući dan nisam ništa osjetila, bilo je neugodno malo, kao da me zub svrbi iznutra, ali nisam osjećala nikakvu strašnu bol. Ovaj put je toliko grozno da nisam oka sklopila, osim neopisive boli, zub pulsira i osjetljiv je na toplinu, donji dio zuba ne boli, ali vrh je katastrofa. Osim toga, privremeni ispun je loše stavljen, jer osjećam otvorene dijelove zuba. Kupila sam lekadol forte, ali nakon sat vremena tableta više ne djeluje. Stavljam sam hladne obloge i one od rakije. I više ne znam što da radim, moram na faks, na predavanja, ali toliko me boli da plačem.

1. Jel vam se čini da je sve uredu rađeno?
2. Imate li preporuku kako zaustaviti bol, uzimajući u obzir da mi lekadol forte ne pomaže?

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.03.2016. 11:05

Poštovana,

bol zuba, koju opisujete, je normalna nakon punjenja kanala.
Uz lekadol, istovremeno popijte i neofen forte.
Oba pijte svakih 8 sati sljedeća tri dana, bez obzira dali je bol prestala.
Bol bi se trebala smanjivati iz dana u dan.

Sve što ste opisali spada u normalan sutstav rada i u skladu je sa stručnim standardima.

Cylon

07.05.2016. 17:15

Poštovani dr. Cekić,

Imam problema sa donjom lijevom šesticom. Prilikom pregleda, ustanovljeno je da imam granulom )inace zub je bio bezbolan) te da je potrebno napraviti reviziju liječenja, što je i prije nekoliko dana učinjeno.
Prošlo je več 3 dana od zahvata i bol se pojačava, te se širi na lijevu stranu lica, uho i vrat.
Javio sam se svom stomatologu koji mi je prepisao antibiotike i rekao da dodjem napraviti nadogradnju za dva dana.
Prije zahvata receno mi je da sanse za spas zuba 50:50
Moje pitanje je slijedece, da li bi mozda bilo dobro pricekati s nadogradnjom dok se ne vidi da li ce se bol uopce prestati? Da nemam nepotrebne troškove ako lijecenje nije uspjelo.
I da li bi vam mogao poslati rtg snimak, da pogledate kako su popunjeni kanali? Posto mi je isto tako receno da mozda nece biti moguce iste dobro napraviti.

aniz_

08.05.2016. 20:30

Poštovani,


U četvrtak (5.5.) mi je rađeno čišćenje kanala, donja lijeva sedmica. Zub je bio otvoren već (ispala mu je plomba), te je došlo do upale, iz zuba je isticao gnoj. Prije 5.5. imala sam dva termina kada je stavljan toxavit. Živac je izvađen bezbolno. Čišćenje u četvrtak me nije boljelo. Nakon čišćenja stavljen je "lijek za korijen" kako je rekla zubarka. Privremeno je zatvoren zub te sam naručena za 7 dana na plombiranje.
Moji problemi počinju u četvrtak navečer kada počinje da me boli zub, zubno meso na lijevoj strani, kompletna vilica, uho i glava. Caffetin ublažava bol, a u petak ujutro budim se sa trncima na lijevoj strani donje usne te u zubnom mesu dolje lijevo, od četvorke do jedinice, osjećaj je kao da popušta anestezija (koju nisam dobila ni u jednom terminu kod stomatologa.)
U petak popodne počinju strahoviti bolovi koje nijedan analgetik više nije umirio. Od vilice, sve se proteže na uho, sljepoočnicu. Utrnulost ne popušta, te u subotu ujutro ja ne mogu ni gutati bez bolova, boli me lijevi krajnik, a ispod lijeve čeljusti pojavljuje se otok, ne mogu točno odrediti čega otok, događalo mi se i prije bez obzira na stanje zuba, podsjeća na otok limfnih čvorova, krajnika ili pljuvačne žlijezde. Lagano bolno na dodir. U isto vrijeme počinje me boljeti sama vilica, te sve teže otvaram usta i jako otežano gutam. Zub koji je rađen jako je bio osjetljiv na zagriz.
Pozvala sam zubarku, rekla mi je da dođem prije zakazanog termina, te da je sve to normalno nakon čišćenja kanala, da upala nije bila tako jaka da bi mi davala neke lijekove, nego da ispirem usnu šupljinu zasoljenim čajem od kamilice, bol da istrpim ukoliko mogu, a ako ne mogu da popijem analgetik.

Zub je prestao biti osjetljiv na zagriz, bol cjelokupna se nešto smanjila do danas, umiruje ju Lekadol forte svakih 8 sati, uspjela sam prespavati noć, krajnik me ne boli više, otok ispod čeljusti se također smanjio skoro potpuno, ali mi je i dalje prisutna utrnulost lijeve strane donje usne i zubnog mesa (kao da dodirujem gumu ili tuđe zubno meso prstom). Vilicu mogu otvoriti samo toliko koliko mogu ubaciti komadić hrane u usta, dalje ne ide, žvakanje mi je bolno, a pokušala sam i prstima pogurati vilicu prema dolje i to mi uzrokuje bol.
Imuni sistem mi je oslabljen budući da sam prije pola mjeseca bolovala varičele (kada je i došlo do upale sedmice), ukoliko bi to moglo imati neke veze (prilikom bolesti otekli su mi limfni čvorovi, te sam imala sličnu bol na dodir ispod čeljusti kao i sada).

Pošto ju ne mogu posjetiti prije utorka ili srijede, molim Vas da mi pokušate odgovoriti na pitanje što bi to moglo biti? Preosjetljivost ili uobičajena pojava prilikom čišćenja kanala?
Unaprijed hvala.
Lijep pozdrav.

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.05.2016. 17:15

Poštovani, (Cylon)

Bol će prestati za nekoliko dana.
Kako je za procjenu uspiješnosti liječenja potrebno vidjeti promjene na RTG snimci, a da se one vide potrebno je bar 6 mj., predlažem Vam da odete napraviti nadogradnju.

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.05.2016. 17:15

Poštovana, aniz_

mislim da problem utrnutosti treba shvatiti ozbiljno, te da se radi o pritisku upale na živac koji prolazi doljnjom čeljusti.
Mislim da ste svakako za antibiotik, te da treba rentgenom utvrditi o čemu se radi.
Također smatram da je, ako utrnutost ne prođe kroz nekoliko dana, bolje izvaditi zub nego riskirati da utrnutost postane stalna.

Sherry

19.05.2016. 14:45

Poštovani dr . Cekić,

Rađena mi je ponovna revizija donje petice desno te napravljena rtg slika zuba nakon revizije. Meni se osobno čini, gledajući sliku, da korjen nije dobro napunjen. Moj stomatolog je rekao da je učinio sve što je mogao po tom pitanju i bitno je da zub miruje te ako bude radio probleme da ću morati napraviti apikotomiju. Zub mi je osjetljiv na zagriz te se bojim da nije došlo do frakture korjena. Dali Vam ikako mogu proslijediti rtg sliku i čuti Vaše mišljenje?

Unaprijed se zahvaljujem

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.05.2016. 12:15

Naravno.

deancekic@ordinacijacekic.hr

njurka123

06.07.2016. 18:30

Postovani, prije 7 dana otvorena mi je gornja sestica te stavljen otrov u svrhu mumifikacije zivaca. 4 dana kasnije na hitnoj mi vade isti zbog osjecaja pritiska u zubu i pecenja oko gingive jer blizu imam dzep. Kako je zub otvoren svaki pritisak nestaje. Jucer su mi pod anestezijom vadeni zivci te stavljen lijek i privremena plomba. Bolova nemam, ali od jutros osjecam pritisak u zubu, ne mogu odrediti je li zbog toga sto je privremena plomba kod laganog zagriza usla dublje u zub ili me pritisce i pece ispuna kanala. Vizualno nema promjena. Kad zvacem pritiska nema. Ponavljam boli nema ali na dodir osjecam da me sve unutra pritisce i smeta te kad hodam osjecam vlastiti puls u zubu. Doktor kaze nema naznaka gangreni, sutra sam narucena na ponovno ciscenje kanala jer su uski a zub navodno tvrd. Postoji li razlog za zabrinutost? Unaprijed hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

07.07.2016. 14:45

Poštovana,

Osjećaj koji opisujete, može i vjerojatno je normalan za rekaciju poslje širenja kanala, pa mislim da u tom smislu nema razloga za zabrinutost.
Ono što ja vidim kao potencijalni problem, je previše posjeta za liječenje zuba, naime dokazano je da je terapija uspješnija ako se dešava u što manje posjeta.

rafaello

13.07.2016. 22:15

Postovani, prije 4 mjeseca sam imala upalu zubnog zivca, slikala ga i na uputnici je pisalo peripikalni proces bez sinusa i zubar mi je izvadio zivce iz gornje sestice i stavio umjetne. Par dana nakon toga bolio me zub te mi je iznad zuba narasla fistula koja kad bih ju stisla bi izbacila gnoj. Opet sam isla kod zubara koji je rekao da ce to proci s vremenom i neka se ne brinem no ni mjesec dana nakon fistula nije prolazila. Opet sam isla kod zubara otvorio je zub i cistio neke korijenske kanale i napunio ih te stavio plombu. Proslo je dva tjedna od toga i mene je opet poceo boliti zub, bol preko dana nije jaka, jedino ako stisnem jako gornju s donjom celjusti, navecer se poveca i po noci je pulsirajuca jaka bol. Zubar mi je trenutno na godisnjem pa nemogu otici kod njega tako da cu jos bar tjedan dana biti "osudjena" na tablete protiv bolova. Moje pitanje je sto vi mislite da je sad opet uzrokovalo tu bol?

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.07.2016. 11:55

Poštovana,

mislim da se radi o neuspješnom endodotskom zahvatu i zaostaloj bakterijskoj infekciji u sustavu korijenskih kanala.
Ako se stanje pogorša kao privremeno rješenje, trebali bi uzeti antibiotsku terapiju.
Za dugotrajno rješenje trebalo bi napraviti adekvatnu reviziju punjenja korjenskih kanala ili izvaditi zub.

Raffa

08.02.2017. 21:25

Poštovani,

Ljetos sam želio završiti liječenje donje lijeve sedmice koja je dijagonalno puknuta, stomatolog je rekao da se problem može riješiti stavljanjem krunice. Kada je otvorio zub tada nastaju problemi.. nakon nekoliko posjeta i neizdržljive boli i čišćenja kanala sedmice primjetio je da je problem zapravo šestica koja je iz nekog razloga reagirala, te je i ona pukla dijagonalno.

U 9. Mj zatvorena je šestica dok je sedmica ostala otvorena jer bi se javljala velika bol čim se zatvori. U 11. mjesecu opet su poceli bolovi. Naime, na dodir me je bolila sedmica, ali bol je prestala tek kada je stomatolog otvorio šesticu i kada je iscuilo jako puno gnjoja i krvi. Zub je bio otvoren sve do nedavno kada me je poslalo na endodenciju.

Nakon prvog posjeta stomatolog mi je rekao da se sedmica mora izvaditi, dok se šestica može spasiti. Šestica je jučer napunjena i odmah nakon punjenja javlja je bol. Odmah nakon tretmana išao sam na slikanje zuba i stomatolog je rekao da sve izgleda dobro. Međutim, jučer tijekom dana bol se pojačavala da bi na večer postala neizdržljiva, malo sam spavao zahvaljujući 4 popijena neofena. Danas sam opet išao stomatologu koji mi je propisao samo klavocin, jer bi navodno bol trebala nestati.

Zanima me Vaše mišljenje o ovoj situaciji, jer je bol prevelika i jednostavno nista drugo ne mogu raditi. Nadam se da neću morati i šesticu izvatiti, to jednostavno ne želim ali ova bol je neizdrživa. Ne znam što da radim. Da li Vam mogu poslati sliku zuba na pregled?

Unaprijed hvala!

MarinaMM

09.02.2017. 20:00

Poštovani dr.Cekić,

molila bih vas za mišljenje pošto trenutno studiram u Švedskoj i nemam se gdje drugdje obratiti za savjet.
Prije 4 tjedna sam bila u Zagrebu na ljecenju zuba. Na snimci se pokazala sjena iznad korjena gornje petice pa mi je zubarica stavljala lijek u oba korjena zuba 3 dana za redom posto sam bila jako kratko u Zagrebu. Zatim mi je napunila korjen i zatvorila zub.
Kada sam se vratila u Švedsku primjetila sam da osjecam bol ako pritisnem obraz i nakon nekoliko dana vidjela da imam otok ili kvrgu iznad zuba. Osjecala bi bol ako se smijem i na pritisak same kvrge. Zubarica mi je prepisala antibiotike za svaki slucaj pa sam ih pila prosli tjedan, bol je prosla, ali se kvrga nije smanjila. Kvrga je dosta velika pa sam jucer otisla na pregled, zubarica je rekla da bi trebala ponoviti ljecenje zuba, no da to nije garancija da se problem nece ponoviti i da joj se cini da cu morati vaditi taj zub. Rekla mi je da oni ne izvode apikotomiju za koju sam citala da je jedno od postupaka koji se radi pri prisustvu takvih kvrga da se izvadi sadrzaj iznutra.
Zanima me kakav bi ste mi vi savjet dali? Da li bi apikotomija bila dobra u ovom slucaju ili da probam ponovo ljeciti zub?
Ako se napravi apikotomija, da li se onda treba ponoviti i ljecenje zuba?
Brine me koliko bi se brzo trebalo poceti s nekakvim ljecenjem da se problem ne poveca.

Puno Vam hvala, Marina

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.02.2017. 14:20

Raffa

Poštovani,

Bol nakon punjenja korijenskih kanala je normalna pojava.
Ako je ona jako intenzivna, kao što navodite, potrebno je provesti adekvatnu terapiju.
Standardna terapija je 400 mg ibuprofena i 500 mg paracetamola istovremeno svakih 8 sati, 3 dana.
Ako nakon tri dana bol i dalje bude jaka, terapija se nastavlja.
U slučaju naticanja potrebno je dodati i antibiotik.

Slobodno mi pošaljite snimku zuba.

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.02.2017. 14:20

Poštovana Marina,

Sve ovo što ste naveli je normalana pojava nakon liječenja zuba.
Ako je bol prestala, kao što ste napisali, očekujte da će i kvrga proći s vremenom.
Koliko je potrebno vremena je individualno.
Svakako donositi mišljenje o uspijehu edodontske terapije, 1 mj nakon liječenja zuba na osnovu rtg snimke je nemoguće, s obzirom da nije prošlo dovoljno vremena.
Naravno ako su kanali korektno napunnjeni.

Dakle ako se kvrga ne povećava i ne počnu bolovi, nemojte raditi ništa.
Slikajte zub minimalno 6 mj. nakon završenog liječenja zuba, pa će se tek onda eventualno moći razrješiti pitanje dali je isto bilo uspiješno.

S druge strane ako se problem pojačava, bitno sam skloniji reviziji punjenja nego apikotomiji, ali je na to pitanje nemoguće odgovoriti bez adekavatne dijagnostike i pregleda.

Enna123456

24.02.2017. 10:35

Postovani, dva mjeseca imam povis gornje lijeve trice fistulu, koja na dodir pusti gnoj. Zubar mi je odredio lijecenje zuba u 3 posjete.
Nakon sto sam donijela sliku zuba, otvorio je zub i najavio drugi posjet za tjedan dana. Za to vrijeme fistula se povukla i gotovo da je nije bilo.
Na drugom posjetu uslijedilo je ciscenje kanala, s inekcijom i receno mi je da je ostalo zivca da se rijetko dogadja te mi je stavio lijek, i opet najavio iduci susret za tjedan dana kad ce kao vadit taj lijek i stavit plombu.
Odma nakon sto je inekcija pocela popustat zub je na zagriz bio bolan, cak i na dodir.. navecer sam osjecala pulsiranje zuba i popila 2 tablete, te primjetila da se fistula ponovno vratila, s razlikom sto je sad nemoguce pritisnuti da gnoj izlazi.
PITANJE: Dal cekati iduci susret dakle, tjedan dana il nesto nije uredu napravljeno i treba hitno ici zubaru, buduci i da se fistula nakon stavljanja lijeka opet pojavila? Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

27.02.2017. 17:45

Poštovana,

razvoj događaja koji opisujete je potpuno normalan i u skladu sa očekivanjima.