Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Čišćenje korijenskog kanala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gorangoran

04.03.2017. 11:20

Poštovani, molim za pomoć i savjet.
Prije godinu dana izvađen mi je živac i napunjen kanal. Vremenom zub tamni te odlučim staviti krunicu. Rtg snimak pokazuje gangrenu zuba te ju stomatolog liječi. Nakon jednog od posjeta i stavljanja lijeka u zub počinju neizdrživi bolovi. Ponovnim otvaranjem zuba bol nestaje, u međuvremenu dobijam groznicu i temperaturu 40,2 koja nestaje drugi dan. Napravim ponovni rtg snimak, gangrena je i dalje prisutna. Stomatolog me uvjerava da zub treba izvaditi, međutim inzistiram na liječenju nakon čega odlučuje proširivati kanal te ga ponovno ispuniti lijekom. Govori i da je korijen specifičan te da je oblika "L" i vrlo težak za liječenje. Pulsirajuća bol se ponovno javlja nakon 10ak sati. Stomatolog je rekao ukoliko zub počne boljeti da izvadim privremenu plombu. Zanima me Vaše mišljenje vezano uz ovaj slučaj te mogu li Vam poslati rtg snimku zuba kako biste bolje vidjeli o čemu se radi.
Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

05.03.2017. 20:35

Poštovani,

Vidio sam snimku i smatram da se radi o svakodnevnom endodotntskom zahvatu koji treba biti gotov u dvije posjete.

AnM96

17.03.2017. 22:10

Postovani, molila bih Vas za savjet.
Prilikom ciscenja zuba koncem, odlomila sam komadic zuba, zub je nakon nekog vremena imao neugodan miris. Posto nisam mogla duzi period doci na red svome zubaru, otisla sam privatnome. On mi je rekao da na zubu ima karijesa, zub je ocistio, stavio kalcij i zatvorio. Danas sam ponovno dosla istome privatnom zubaru da pogleda zub i izvadi lijek. Kada je otvorio zub i izvadio lijek, javio se ponovno onaj neugodni miris. Nakon toga, zubar mi je rekao kako je u zub potrebno staviti otrov i izvaditi zivac nakon nekoliko tjedana. Kada mi je stavio otrov, rekao je da ce me zub boljeti neko vrijeme. Mene zub ni u jednom trenu nije bolio, ni prilikom puknuca, ni sada... Sada me zanima Vas savjet, ima li zaista potrebe vaditi zivac ako me zub ne boli? Te moze li se zub izlijeciti na drugi nacin? Molim Vas za savjet,jer kod svoje redovne zubarke duze vrijeme ne mogu doci na red, a zaista bih htjela reagirali prije negoli "otrov" umrtvi zivac. Lijep pozdrav i unaprijed zahvaljujem

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.03.2017. 01:05

Poštovana,

s obzirom kako opisujete tijek događaja i s obzirom što je kolega rekao, mogu se samo složiti s njim.
Ne postoji drugi način, nego ovaj koji Vam je kolega rekao.

Anamarija22

13.04.2017. 12:40

Pozdrav!
Zubar mi je na godišnjem pa ne mogu tako brzo doći kod njega pa me zanima da li je ovo hitno. Prije 4 dana mi je liječen zub 5ica gore. Bila je sjena na zubu. Očišćeni su mi kanali i odmah napunjeni i stavljena mi je privremena plomba. Jučer mi je stavljena trajna plomba i danas sam primjetila kada se nasmijem jače da me nešto gore zateže i kada pritisnem na obrazu gore iznad zuba osjetim da me boli na pritisak. Jako malo mi je obraz natečen, jedva primjetno. Ne osjetim nikakvu izraslinu na zubnom mesu. Da li bi trebala otići stomatologu? Hvala u naprijed na odgovoru.

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.05.2017. 12:35

Poštovana,

Simptomi koje navodite su normalni nakon izvršenog endodontskog zahvata. Ako se postepeno smiruju ne trebate raditi ništa.
Ako bi se simptomi pojačavali ili bi počeli naticati, potrebna je antibiotska terapija, tj. posjeta stomatologu.

Ivanr5

13.06.2018. 17:35

Postovanje
Pokvarila mi se donja sedmica zub kad sam dosao prvi dan kad mi je zubarica takla busilicom samo,zabolio me jako..
I onda je isao cjeli proces znaci otvorili smo ga dolazio sam mislim 3 puta,2 puta mi je isla sa iglicama ili 3.I danas 13.6 sam dosao sve islo smo zavrsti zub napunit ga do kraja.Kad mi je isla sa iglicama mozda me zabolilo 2-3 puta al bol bi odma nestala sa iglicama,ali kad je zubarica uzela busilicu i stavila sa nju neku iglu odjednom je zabolilo malo vise i od tad ta bol je ostala.Dosao sam kuci popio odma brufen 400 u 13:00 sat sad je 15:00 i boli nema,one tupe boli.Ali kad taknem zub zaboli ne zub vise nesto doli ispod zuba...
Nadam se da ste me razumjeli.
Pozdrav.

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.06.2018. 20:35

Poštovani,

to je normalan razvoj događaja.
Koristite lijekove protiv bolova po potrebi, bol će se kroz nekoliko dana smanjiti.

Misa88

04.12.2018. 09:00

Poštovani,
Zubar mi je čistio peticu s nekim iglicama u dva posjeta, prvi put je bolilo i onda se bol smirila, no zub je nakon par dana počeo bolit te je on ponovo jucer radio s tim iglicama i rekao da nema gnoja te da misli da ce se zub spasiti. Kada mi je jucer radio s iglicama, čak i sa anestezijom kada je čačkao bolilo je i kad je popustila anestezija isto boli tako da sam morala popit tabletu protiv bolova. On je rekao ukoliko bude bolilo da mu se javim, no ne znam jel normalno da boli od tih iglica jer je prilikom toga i krv curila i kad je radio je bolilo. Poslije toga je stavio jodoform. Zanima me jel ta bol moze biti reakcija od rada s iglicama i da pričekam možda 2 dana da vidim jel će bol proci prije nego što odem žurno ponovo kod njega.

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.12.2018. 15:45

Poštovana,

bol nakon instumentacije je poznata i potpuno normalna, pa Vam predlažem da pričekate nekoliko dana uz analgetike.