Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


izvađena gore sedmica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

brineta89

19.03.2015. 18:50

Poštovani,jučer sam u privatnoj ordinaciji izvadila gore desno zub ( sedmicu ) ta sedmica je meni izrasla 2014g. dosta u koso,i vrijeđala me je od obraz,osjećaj je bio dosta neugodan.Slikala sam zube,i došla sa slikom i obajsnila mu da bih vadila tu sedmicu jer me vrijeđa,a on se čudio kako mi je sedmica narasla prošle godine,a umnjaka ( osmice) na slici uopće nema,nepostoji niti će mi narasti. A gore s ljeve str.na slici se vidi da mi raste umnjak,a na desnoj str ga nema.Pa mene zanima kada ljudima raste sedmica? S obzirom da je meni narasla prošle godine kada sam imala 25 god,za umnjake znam da rastu kasnije.Zbunjuje me sve,jer se i sepc.oralne kirurgije jučer čudio kada je gledao sliku,i vadio mi taj zub..nikako mu nije jasno da mi je sedmica narasla prošle godine.A nisam luda da ne znam koji mi je zub narastao,pa sam zato morala slikati zube. I još imam jedan problem,koji mi je rekao jučer kada je gledao sliku,dolje ljevo šestica inače zub je plombiran ( ne boli me ) specijalista mi je rekao ovaj zub ima upalu kod korjena,pokazao mi na slici i rekao zub je krivo lječen. Pitanje vremena je samo kada ćete oteknuti od njega.Moj savjet je da rješite to što prije,jer pitanje je dali će se moći spasiti taj zub.I to je meni ulilo sada još veći strah kada mi spec.to kaže.Pa me zanima ako su njegove prognoze takve kada je rekao pitanje hoće se moći spasiti taj zub,dali da ja taj zub možda bolje izvadim? Dali je to rješenje? Inače kada mi moj stomatolog kaže za neki zub s ovim će biti problema,popravlja ga,pa ljekove u njega stavlja,pa pijem antibiotike na kraju moram vaditi.Prijašnja iskustva su mi dosta negativna ,pa sada ni sama neznam koji bi bio porces lječenja takvog zuba? Sve me je strah da će opet doći do upale ako se čačka po njemu,pa si ja mislim da je rješenje vađnje.
Hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

31.03.2015. 09:40

Poštovana,

sedmice rasto između 10 i 14 godine. Pretpostavljam da se kod Vas radilo o osmici koja je izrasla na mjestu sedmice.
Moderna dentalna medicina poznaje i druge metode liječenja osm vađenja zuba, pa Vam preporučam da zub sa upalnim procesom probate spasiti, s obzirom da je to najbolje riješenje.