Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


izvadjen zivac-i dalje boli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dean Cekić, dr. med. dent.

24.03.2013. 15:00

Poštovana,

Na žalost ja ne mogu znati što je napravljeno na zubu, kakav je ljek stavljen i u kakvom je stanju zub i tkivo oko njega.
U tom smislu svaki moj odgovor na Vaše pitanje može biti potpuno krivi.

GarrelGlam

21.04.2013. 05:20

Postovani,

Imam problem sa donjom desnom sedmicom.
Zubar je ustanovio da je potrebno izvaditi zivac, te je to uradio. Bez anestezije, zato sto je valjda bio polu-ziv.

Nakon toga, zub me danima boli. Nije to tupi bol, vec veoma ostar. Uvece ne mogu da spavam bez tablete protiv bolova, i ako je ne popijem, cijela me desna vilica boli, preko jagodice do sljepoocnice, a osjecam kako je centar bola u sedmici.

Bilo je i otoka. Popio sam cijelu kutiju amoksicilin antibiotika.

Kanali su cisti i rasiteni, rentgenski snimak je skroz OK.

Pored zuba su izasle i dvije manje afte, od pada imuniteta ili cega god, bole i one, ali razaznajem taj bol od zubobolje.

Zbog cega i dalje zub boli, i da li ce vadjenje biti neophodno?

Hvala na odgovoru.

sara250

15.05.2013. 19:20

poštovani,
prije otprilike godinu i po sam vadila živac iz zuba jer mi je prijašnja zubarica ga oštetila prilikom popravka. ugl vađenje živca je prošlo uredu, dolazila sam uredno po lijek, i stavila sam plombu. no mene od tad pa i dan danas boli taj zub na toplo i hladno, bila sam već 100 puta kod zubara zbog toga, rekli su da su živci izvađeni i da nebi trebao boliti, te da su mi svi zubi zdravi i bez karijesa, i sad nedavno na zadnjoj kontroli zubar mi je rekao da me to možda boli jer mi je lagano upaljena gingiva ( ako sam dobro upamtila da se tako zove, ugl zubno meso)... no kako je moguće da mi je svih tih godinu i po bolilo od toga i da mi je bilo upaljeno cijelo vrijeme?
zanima me vaše stručno mišljenje, koji bi mogao biti razlog toj boli? te kako da smanjim tu laganu upalu zubnog mesa?

hvala, pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.05.2013. 12:45

Ovo je odgovor na na oba gornja pitanja.

GarrelGlam
-Poštovani,

Nakon endodontskog zahvata, koji završava punjenjem kanala zub još smije boliti na pritisak jedno 7 dana. Dok kanali nisu napunjeni, endodontski zahvat nije završen, pa bol koju navodite može biti različitog porijekla, a meni je jako teško utvrditi kojeg bez ozbiljnog kliničkog pregleda i rtg dijagnostike.

Sara250
Prilično sam uvjeren da Vas boli neki drugi zub, a ovaj osječate kao refleksnu bol.

kremenko225

22.05.2013. 12:50

Postovani
Prije par mjeseci mi je puko zub, i nisam otisao odmah zubaru.Prije par dana taj zub me poceo boliti.Otisaoa sam kod stomatologa i isti dan mi je izvadjen zivac iako je zub bio pod upalom.Poslije vadjenja zivca zub me ne boli.Receno mi je da cu najverovatnije morati da izvadim zub ali da prije toga slikam na rendgenu.Odlucio sam da promjenim stomatologa, i on mi je rekao da da ce pokusati da cisti zub 2-3x ali nije siguran da ce uspjeti da spasi zub.Takodje stomatolog mi je rekao da je jedan kanal prilicno ok, dok je drugi u losem stanju sto moze prouzrokovati ciste.Interesuje me vase misljenje, da li je bolje da izvadim zub ili da pokusam sa ciscenjem da ga spasim.Ovo je slika sa rendgena

http://www.dodaj.rs/f/25/132/umOAZFI/sl371227-modified.jpg

Dean Cekić, dr. med. dent.

15.07.2013. 09:30

Poštovani,

Definitivno probajte spasiti zub.

satine0

24.11.2013. 07:05

Poštovani,

Zadnjih godinu dana me petica u gornjoj strani desne celjusti boljela s vremena na vrijeme na zagriz. Bol se pojavljivala i trajala bi po par dana i taman kad bih htjela otići zubaru nestala bi. Prije 4 mjeseca otisla sam ipak na pregled, napravljena mi je snimka zuba i naposlijetku ustanovljeno da mi je zivac odumro te je u konacnici i izvaden te su mi procisceni svi kanali. Za vrijeme procesa ciscenja kanal nisam imala vcih problema, zub bi me malo bolio nakon zahvata ali bi se bol smirila odmah nakon jednog neofena te iduci dan nisam nista osjecala. Na kraju mi je doktorica stavila plombu, opet je slikano sve te receno da je sve u redu, te predlozila da razmislim hocu li u buducnosti staviti krunicu kako bi zastitili zub, no posto se radi o privatniku te mi je receno da to nije hitno i neophodno odlucila sam pricekati s tim
Od tada je proslo nesto vise od 3 mjeseca, sve je bilo u redu, nikakvu bol ni neugodnost nisam osjecala, medutim u zadnjih tjedan dana taj zub je osjetljiv na toplo i hladno sto mi se prije nikada nije dogodilo- zapravo imam osjecaj kao da zubno meso iznad reagira na toplo ili hladno, ali definitivno se radi bas o podrucju petice, sigurna sam (koliko mogu bitu kao laik) da se ne radi o susjednom zubu. Ne radi se o strasnoj boli, te se osjecaj smiri vrlo brzo ali je ipak neugodno i ne razumijem kako je moguce da "osjecam" takvo sto na mrtvom zubu? Koji bi mogli biti uzroci toga i sto mi preporucate za ciniti?

Hvala vam unaprijed na pomoci

satine0

24.11.2013. 07:05

Samo bih jos dodala da se radi o sestici a ne petici, ispricavam se

Helena 2672

20.03.2014. 11:25

Nadovezala bih se upitom ovdje; Nakon provedene endodontske terapije kalcificiranih kanala kod kojeg je usput došlo i po puknuća uslijed karijesa te stavljene nadogradnje na gornjoj petici, koliko vremena taj zub smije boliti na dodir - zagriz i ukoliko bol ne prolazi, a isključimo greške specijaliste endodonta, što mu je?
Hvala

MirnaMa

22.03.2014. 12:55

Poštovani,
već duže vrijeme imam problema sa donjom 7.
Naime, iz tog zuba je izvađen živac i zub je bio dosta vremena otvoren mojom greškom. Zatim me počeo boljeti i stavljen je antibiotik koji je stajao 3 tjedna i tad je sve bilo ok.
Nakon vađenja antibiotika iz zuba, zub je očišćen i stavljen je lijek nakon čega sam osjećala ponovnu bol koja se lagano proširuje na uho.
Opet sam posjetila stomatologa koji kaže da mu je taj slučaj nesvakidašnji i čudan i opet mi je otvorio zub misleći da će to biti bolje riješenje do sljedećeg termina, ali bol ne popušta i bez Neofena ne mogu zaspati. Za vrijeme obroka pokušavam jesti na drugu stranu, ali kada slađa ili kiselija hrana dođu do zuba ta bol je trenutno neizdrživa.
Ne znam više što da radim (očito je da ne zna ni moj Zubar)i kome da se obratim, a s obzirom da je vikend ne želim 2 dana biti na tabletama.Molim Vas pomagajte
Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.03.2014. 09:15

Poštovana,

Ključni detalj u svemu navedenom, je da bol na slatko postaje neizdrživa.
S obzirom da zub na kojem je izvađen živac ne može reagirati na slatko, Vas boli drugi zub.

kikach

13.05.2015. 19:35

Postovani,

prije mjesec dana zubarka je ustanovila kako moramo izvaditi zivac iz zuba (petica) kako bi ga mogli pripremiti za nadogradnju i za most.
Izvadena mi je cetvorka takoder prije mjesec dana.
Zbog navedenog zivca, vec sam bila par puta kod zubarke.. prvi put vadenje zivca, onda me pri drugom posjetu opet boljelo, pa je opet isla cistiti kanalice, i tako jos par puta. Stavila mi je lijek i napunila ga.. Prije dva tjedna prilikom jela plomba je ispala (slika u prilogu, prilikom izrade plombe, ostavljen je prostor izmedu zuba - na slici se vidi prostor), te mi je ostao strsati siljak zuba. Vec kod sljedeceg posjeta zubarka je stavila lijek u zub i dala mi antibiotik (dalacin c).

Zub me boli na pritisak. Danas sam ponovno bila kod zubarke, jedan kanalic je cist, dok me kad gurne iglicu u drugi kanalic boli. Sada mi je opet stavila neki malo jaci lijek, zatvorila ga, i taj siljak koji je bio je danas puknuo.

Molim Vas za pomoc, sto ce se sada dogoditi sa zubom? Potrebno mi je drugo misljenje. Hvala unaprijed na pomoci.

Ovo je slika zuba http://tinypic.com/r/2chl0tl/8

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.06.2015. 10:55

Poštovana,

današnji stručni standardi govore da se liječenje zuba obično dešava u jednoj posjeti.
Također, ja smatram da se standardno dešava pod lokalnom anestezijom.
Teško mi je davati prognoze za zub, kada ne znam puno parametara.
Ako sumnjate u stručnost kolegice, posjetite nekog drugog tko se specijalirizanije bavi endodoncijom.

nlegen

11.06.2015. 23:20

Pozdrav. imam pitanje vezano uz donju peticu desno. Inače imam relativno zdrave zube, svi karijesi iz djetinjstva su sanirani, te rijetke kvarove zadnjih godina, no ta mi je donja petica prosijavala tamno, te sam otišla stomatologu jer sam sumnjala da se karies stvorio ispod plombe, te je stomatolog ustanovio da se karies proširio do živca te je živac nekrotizirao. Nije me bolilo čišćenje ni ispun prvo vrijeme. No u zadnje vrijeme osjetim neku vrstu tupe boli u određenim situacijama (uglavnom dok grizem), pa mi nije jasno, da li je moguće da je ostao dio živca ili da ispun nije učinjen kako treba pa zato osjećam tu bol ili postoji kakva druga mogućnost? Inače je zub i nakon izvađenog živca i stavljenog ispuna i kompozita i dalje dosta tamniji.
Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

chupkava

12.06.2015. 08:25

Postovani,

U pitanju je petica dole levo. Zivac je izvadjen, i sad je u procesu lecenja, prvo mi stavljan lek na "h", sto se pomalo oseca nekolko dana, zub je reagovao normalno, nije me boleo. Juce je zamenjen taj lek za kalcijum, od tad me zub boli na pritisak vilicom, jezikom, kad ga pipnem, stalno.
Da li je to normalno nekoliko dana? Hoce li prestati?

Srdacno,
Pozdrav.

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.06.2015. 13:40

nalgen
Trebate slikati zub mislim da imate upalni proces i da treba ponoviti liječenje zuba.

Chupkava
To je normalno i proći će.

davorka4463

08.12.2015. 16:35

Poštovani,
molim Vaše mišljenje u vezi moga zuba. Prije dvije godine izvađen je živac i ponekad osjetim bol, ali je tupa. Urađen mi je ortopan zbog izrade krunica na zubima i na ovom zubu je uočena promjena (upalni proces). Jedan stomatolog mi je rekao da moram vaditi taj zub (na slici označen crvenom bojom), a drugi da se to treba liječiti. Što bi po Vama trebalo napraviti?
Slika zuba na: http://postimg.org/image/z5swmvt2h/
Hvala na odgovoru

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.12.2015. 11:55

Poštovana,

Na tom zubu, imate upalni proces. Teoretski je moguće napraviti reviziju punjenja kao rješenje probelma.
Međutim s obzirom na veličinu upalnog procesa, vjerojatnost upijeha terapije nije na razini koju bi željeli u svakodnevnoj praksi.
Dakle ako mislite spasiti taj zub pod svaku cijenu, to je teoretski moguće, ako Vam to nije bitno onda predlažem vađenje.
Moram naglasiti da sam brzim pogledom uočio 9 problematičnih i upitnih zuba na snimci, pa mislim da se odluka o zubu za koji ste pitali treba donjesti u sklopu šireg palna terapije koji bi obuhvatio razmatranje cijelog sustava

kapetanmark

15.12.2015. 12:15

Poštovani,

povremeno imam problema s gornjom šesticom. Šestica je liječena prije 10ak godina radi pozamašnog karijesa. Na njemu je nastao paradontalni apsces radi pritiska od umnjaka koji je izvađen nakon liječenja apscesa. Inače, zub ima potonuće od starta te je nastavio tonuti radi pritiska spomenutog umnjaka.

Problem se sada javlja povremeno, otprilike jednom na godinu i traje cca tjedan dana, a očituje se u laganoj tupoj boli koja "cuka" kod hodanja i trčanja. Kod mirovanja ne trpim nikakve bolove. Molim Vas mišljenje o čemu se može raditi u mom slučaju.

Unaprijed zahvaljujem

Dean Cekić, dr. med. dent.

17.12.2015. 17:35

Poštovani,

mislim da se radi o uplanom procesu na vrhu korijena.
Potrebno je napraviti rtg snimku i sve će biti jasno nakon nje.