Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Krvarenje desni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja

21.04.2003. 19:28

Postovani,

Godinu dana imam navlake na gornjim jedinicama i dvicama. Unazad nekoliko mjeseci desne su mi otecene i stalno krvare. Ponekad prokrvare kad pricam, pa mi to stvara neugodu. Izmedju zuba se pojavilo i divlje meso, koje neugodno zaudara. Da li je uzrok tome lose uradjena protetika? Sto treba uciniti? Kako se sprovodi lijecenje?

Unaprijed zahvaljujem,

Sanja

Dr. sc. Silvana Jukić, dr. stom.

22.04.2003. 23:06

Obratite se parodontologu koji će dijagnosticirati stanje, procijeniti stanje protetskog nadomjestka i preporučiti terapiju. U međuvremenu Vam preostaje da, što je moguće bolje, četkate zube i zubno meso nastojeći čekinjama zaći u prostor između zubnog mesa i zuba,tj. protetskog nadomjeska.

vuk

31.08.2003. 14:55

Za vreme pranja zuba desni na gornjoj vilici mi uzasno krvare,to se desava cak i kada jezikom iritiram te desni .Pokusao sam sa svim tehnikama prenja ali krvarenje cak postaje ucestalije i svaki put obuhvata sve vece i vece podrucje.U cemu je stvar!?

Dr. sc. Silvana Jukić, dr. stom.

01.09.2003. 22:44

Najvjerojatnije još uvijek niste usavršili tehniku pranja, odnosno održavanja higijene usne šupljine. Zube treba prati četkicom ne starijom od 2-3 mjeseca a još bolje ne starijom od mjesec dana. Četkica treba biti srednje tvrdoće, a zubna pasta se nanosi na suhu četkicu i tako suha unosi u usta i zubi se četkaju. U usnoj šupljini postoji dovoljno tekućine da se stvori pjena a tako se četkica ne omekša prije pranja. Zubi i zubno meso se četkaju kružnim pokretima a četkica je pod nagibom od 45 stupnjeva u odnosu na površinu zuba. Prilikom četkanja pokušava se čekinjama doprijeti u prostor između vrata zuba i zubnog mesa (koliko ide -ne previše forsirati). Četka se kvadrant po kvadrant i sve vidljive plohe zuba: grizna ploha, obrazna strana zuba i jezična strana. Plohe zuba koje se dodiruju treba dodatno očistiti zubnom svilom. Ukoliko postoji prostor ispod mosta ili duboki džep mogu se dodatno koristiti specijalne interdentalne četkice. Zube treba prati tri puta na dan s posebnim naglaskom na večernje pranje.
Pored toga savjetujem ipak posjet parodontologu koji bi nakon pregleda primjenio eventualnu terapiju i pomogao u učenju pravilne tehnike četkanja.
Većina nas misli da znamo prati zube, no često postoji greška u načinu pranja zuba koja dovodi do parodontne bolesti.