Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Meso prekriva popravljeni umnjak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mmaestral134

26.05.2016. 02:40

Tokom rasta umnjaka nisu mi imali dovoljno mjesta (donji), te sam kod oralnog kirurga prije nekih 8-9 godina rezala meso da mogu izaci bar krune.
U 3.mj ove godine sam kod korijena primjetila karijes, tockicu, sto mi je zubar popravio i zatvorio. Nakon 10tak dana je plomba ispala od guranja mesa, no, kako dugo nisam dobila termin, to meso je naoteklo i prekrilo djelomicno umnjak.
Na drugom terminu je zubar primjetio nekrotiziranje zivca te je stavio otrov koji bi ga trebao umrtviti. Opet je meso sutradan izguralo taj otrov, te mi je odmah pokusao izvaditi zivac sto nije bilo moguce jer je bio zdrav dolje. Opet je stavljen otrov i narucena sam u 6.mjesecu, ali meso opet prekriva zub, cak i vise jer ga je izbrusio i smanjio misleci da ce tako pomoci iako se i prvi put ispod tog mesa nakupio cep hrane koji je cistio jer me bolilo. Sada me opet boli i svaki dan je dzep sve veci i primjecujem krv.
Da li je po Vama dovoljno izvaditi zivac i kako onda sprijeciti da se meso prevlaci preko zuba i da se tamo opet sakuplja hrana? Da li je moguce napraviti toliko visoku plombu posto je sad i dio zdravog zuba izbrusen da bude manji?
Pretpostavljam da je zivac ostecen prilikom skidanja karijesa?
Prije uklanjanja zivca i punjenja, treba li slikati zub?
Ovo mi je prvi pokvareni zub u odrasloj dobi.
Inace u djecjoj dobi (ni ne sjecam se) sam imala pokvarenu peticu kojoj je zubarka mijenjala plombu nakon 14 godina i tada takodjer ostetila zivac koji je drugi zubar slikanjem i vadjenjem zivca, te uvadjanjem nekih sitnih takoreci iglica ispunio i napravio odlican posao, pa sam sada nakon tako strucnog zubara bas razocarana.
Da li je potrebno zbog tog problematicno velikog mesa vaditi zub ili rezati opet zubno meso ili mislite da se saniranjem moze sve srediti?
Hvala puno na drugom misljenju!

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.06.2016. 22:30

Poštovana,

bez kliničkog pregleda i rtg snimki ne mogu biti siguran, ali se meni iz svega navedenog čini, da je zub najbolje izvaditi,.