Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2660

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Nakon apikotomije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

GloriaS

17.06.2007. 20:55

Prije tjedan dana izvršena mi je apikotomija na jedinici.Prije toga zub je liječen tri mjeseca, bez uspjeha.
Nikad nije bilo velikih bolova ni otoka, niti vidljivog gnoja,samo mali otok iznad zuba.Boljelo me je u kutu nosa.
Nakon apikotomije imala sam velik otok na polovici lica,pila antibiotik, a sada još imam manji otok i bolove, onakve kakvi su bili na tome mjestu i prije.Konci još nisu izvađeni. Na rendgenskoj snimci, a snimila sam dvaput, nije se vidjela neka značajna promjena, a neposredno nakon operacije kirurg je rekao da je izgledalo dobro. Sada sam
jako uznemirena i zastršena : bojim se da zub nije ni bio u pitanju, da li je moguće da je riječ o nečemu u sinusu ili nosu? (Taj maksilarni sinus mi je rubno zasjenjen.)Također sam jako zabrinuta što taj zub osjećam kao strano tijelo, kao da je utrnuo. Da li je to normalno?Hoće li taj zub ikada biti u funkciji? Jako sam se namučila, i više ne znam mogu li ikome vjerovati.Što da radim?

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

17.06.2007. 22:20

Bez uvida u rentgenske snimke vrlo je tesko tvrditi o cemu se radi. Ipak, mislim da je malo prerano da bi se zub u potpunosti smirio. Obzirom da je u pitanju jedinica, vjerojatno se ne radi o sinusu jer vrh jedinice obično nije u njegovoj blizini. Ono sto je mozda upitno je kvaliteta liječenja, koja se procjenjuje temeljem rtg snimke i pregleda. Kada je kvaliteta liječemja loša tada apikotomija ne mora uspjeti. No za tu tvrdnju bi, ipak, trebala vidjeti sliku. Također moze doci u obzir i okomita fraktura zuba kao nesto sto moze raditi probleme. Savjet: malo pricekati, a ako se stvar ne smiri javiti se specijalistu endodoncije za daljnju procjenu.

GloriaS

19.06.2007. 11:10

Hvala na odgovoru.
Bila na kontroli nakon 8 dana i samo se potvrdilo moje strahovanje, nije dobro :u ustima mi je ostao jaki otok, u kutu nosa me boli, teško mi je brisati nos, ne mogu dobro otvoriti usta,a izvana se primijeti manji otok na licu. Dobila antibiotike, Medazol i Amoxil 3x1 desetak dana. Što se dogodilo i što da radim? Očajna sam.Od početka sam sumnjala u tu operaciju,sada mi je gore nego ikada.Koje se metode sada mogu upotrijebiti,i za dijagnostiku
(zašto se to događa) i za liječenje? Jesu li mi napravili krivi i neptrebni zahvat, je li moguće da se radi o cisti ili nečem drugom?
Je li stvarno moguće da liječnici nemaju dovoljno znanja za posao koji rade?
Mene je operirao mladi dr. znanosti Vladimir Ahel na Sušaku.Prije opracije dvaput sam pregledana kod oralnog kirurga, i dvaput snimila zub, te bila na pregledu u privatnoj poliklinici Rident i na Stomatološkom fakultetu,
a također i na ORL u Riječkoj bolnici. Pitam se jesam li kao pacijent učinila dovoljno, što sam još mogla?
Svi su mi rekli da zub nije jače zahvaćen.Zašto mi se onda ovo događa?Da li da čekam 8 dana do slijedeće kontrole ili mogu nešto poduzeti u međuvremenu?

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

25.06.2007. 15:45

Nadam se da se stanje nakon tjedan dana smirilo i da imate puno manje problema. Na zalost, ne reagiramo svi isto na određene zahvate, ma koliko korektno (ili nekorektno) obavljeni. Ako ste bili na Stomatološkom fakultetu na pregledu i oni su VAm savjetovali apikotomiju, pretpostavljam da se radi samo o jačoj reakciji na operativni zahvat, vjerojatno s dodatnom upalom. Dno nosa je vro blizu vrha korijenova jedinica pa je možda tijekom operacije malo povrijeđeno (što je česta koplikacija kod takvih operacija). Ono što Vi možete napraviti, osim da se pridržavate uputa kirurga, poslikati zub nakon 6 - 12 mjesecida se vidi rezultat operacije, odnosno da li dolazi do cijeljenja kosti. Da li se radi o cisti, to pokaže patohistološki nalaz, a u terapijskom smislu nema veće razlike od občinog upalnog procesa vrha korijena.

GloriaS

26.06.2007. 16:20

Hvala na odgovoru, ali danas ponovo bila na kontroli, nakon 9 dana antibiotika stanje isto, otečeno i boli, više nego prije operacije. Kirurg sada traži apikotomiju susjednog zuba, dvojke, koja je odavno napunjena. Danas skinuto staro punjenje, zub otvoren, nema gnoja, kao što ga nije značajno bilo niti na jedinici. Bol u kutu nosa mi je inače bila i prije operacije, stalno sam na pregledima upozoravala na to, i stalno postavljala pitanje da li je to uopće od tog zuba.U međuvremenu bila i na ORL privatno, ništa značajno ni novo što se tiče toga dijela nosa
nisam čula, ostaje samo to da tu stranu nosa ne mogu ispuhnuti bez Operil kapi, i to traje već dugo, više od godinu dana.Zubi panoramski snimljeni ponovo prije nekoliko dana, na slici se ne vidi ništa značajno. Operirao me dr.sc. V. Ahel na Sušaku. Mogu li mu više vjerovati, kojom pretragom bi se ustanovilo što mi je zapravo i kome da se obratim? Molim Vas hitni odgovor, zaista sam očajna i ne znam što da radim.

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

14.07.2007. 09:55

Na zalost, ponekad sam se i sama susretala s slucajevima koje je tesko rijesiti. Neka zbivanja u zubima i oko njih nisu vidljiva na običnom rtg-u. Danas postoje i sofisticiranije pretrage kao sto su CT, koja bi eventualno otkrila je li uzrok smetnji zub ili nesto drugo. Međutim, rijetko se koriste u stomatologiji i pitanje je hoce te li moci dobiti tako skuppu pretragu za Vas problem. Ako je problem u ispuhivanju nosa pokusajte sa starim dobrim lijekom: ispiranje nosnih puteva slanom vodom iz ruku ili posudica za ispiranje. Jednom nosnicom se uvuče voda i potom ispuhne. Slični učinak imaju sprejevi za nos na bazi morske vode.

sarah40

19.07.2010. 18:21

Poštovani,

molim da mi odgovorite kada se mogu vidjeti rezultati uspjeha apikotomije, koliko vremena je potrebno da rana/kost zacijeli i u kom slučaju punjenje korijena /kod apikotomije/ nije potrebno?

Unaprijed hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

22.07.2010. 17:15

Uspiješnost apikotomije se ocjenjuje samo kliničkim uspijehom, tj. ako se na zubu ne ponavlja upala zahvat je uspiješan. Ponekad nakon apikotomije defekt kosti na rentgenskoj snimci se vidi nekoliko godina nakon izvršenog zahvata, pa to nije adekvatna metoda za procjenu uspijeha.
Da bi apikotomija bila uspiješna potreban je adekvatno napunjen korijenski kanal, ako to nije slučaj uvijek je potrebno napraviti retrogradno punjenje prilikom samog zahvata.

amra1988

23.01.2012. 14:05

postovanje...

prije cetiri dana sam radila apikotomiju na zubu jedinici gornjoj..otok postoji al stavljam led i pijem antibiotike,,,,rana mi osjecam pomalo krvari...i zub me bolii ako kojim slucajem ga dotaknem drugim zubom,,dali je to ok??e sad moje pitanje je kako oprati zube...posto mi je strogo naglasio da nemicem gornju usnu i da otvaram usta samo za malu kasikicu ,,,kad probam oprati osjecam kako mi konac cijepa usnu do desne jer je provucen konac bas tu cim jace otvorim usta a zadah uzasan....jedem za sada samo kasastu hranu ....i dali je vadjenje konaca bolno idem za 8 dana da vadim ...nadam se brzom odg,,,unaprijed vam veliko hvalaaaaaaaaa

amra1988

23.01.2012. 14:05

i da malo je bila komplikovana apikotomija posto mi je bio otisao korijen zuba pa je hirurg malo nize radio nego inace??

Dean Cekić, dr. med. dent.

24.01.2012. 01:10

Poštovana,

Morate održavati redovitu higijenu, te higijenu i toaletu same rane.
Činite to što nježnije, što se tiće same rane pokušajte štapićem za uho i 3% hidrogenom lagano očistiti konce.

amra1988

24.01.2012. 10:30

hvala vam puno na odgovoru....vec sam pokusala ali ne ide ,konce jos nemogu da vidim od otoka al cu se potruditi......a dali je vadjenje konaca bolno??????jos jednom hvala sto ste tu za nas

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.02.2012. 15:30

Nije i molim.

sirko

01.01.2017. 23:50

Poštovani/a,

nakon apikotomije na donjoj jedinici rečeno mi je da bi mi se zub mogao klimati, što se i događa. Nakon zahvata nije došlo do komplikacija, a otok je splasnuo. S obzirom da sviram limeni puhački instrument, zanima me kakve su mogućnosti da sviranjem remetim okoštavanje tkiva?Obruč usnika se prislanja na usnice u razini dvojki, a donji dio je u razini šava. Koliko je potrebno da rana zacijeli dovoljno da podnese napinjanje mišića usnice i lica?
Zubarka mi je rekla da bih se nakon tjedan dana od operacije trebala moći vratiti u normalu, ali danas je 5.dan od operacije i rana mi se čini previše osjetljiva za izlaganje takvom naporu.

Unaprijed zahvaljujem,
Srdačan pozdrav!

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.01.2017. 13:40

Poštovani/a

Ja bih čekao barem 3 tjedna.