Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


rast umnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.07.2014. 13:30

Poštovana,

Javite se stomatologu, nema smisla da se mučite.

stars96

09.08.2014. 14:15

Poštovani, imam 23 godine i jučer sam se probudila sa boli kod umnjaka i natečenim zubnim mesom, budući da je bol bila nepodnošljiva sam ošla kod zubara koji mi je očistio taj đepić gdje su se nakupljale bakterije i hrana i očistio je to sve s nekakvom otopinom. Dao mi je antibiotik Amoxicilin i tablete protiv bolova Iboprufen. Jučer me strašno taj lijevi dio vilice bolio, natekao mi je lijevi krajnik, osjetim zatezanje u tom dijelu vilice i ne mogu otvoriti usta do kraja te me još i grlo boli. Danas je slična situacija samo što ne boli toliko čak bez tablete, osjećam još zatezanje i bol u vilici te grlobolju, stavljam hladne obloge i to mi malo pomaže, koliko vidim oteklina kod tog umnjaka je splasnila. Mene zanima dali je to normalna pojava da nakon takvog zahvata boli grlo i vilica i da ne mogu otvoriti usta i nakon koliko bi to dana moglo proći?

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.08.2014. 22:50

Poštovana,

Sve što navodite je na žalost ili na sreću normalan razvoj događaja.
Terapija koju ste dobili je adekvatna.

nat333

10.01.2016. 18:30

Postovani!
Prije nekoliko dana primijetila sam da mi na lijevoj strani usne supljine trebaju izbiti umnjaci. Osjetim ih pod prstima,ali jos nisu izbili. Desni u cijeloj usnoj supljini su mi natecene,znaci oko svih zubi u usnoj supljini. Zanima me je li to normalno kod rasta umnjaka,tj. moze li to biti razlog oteknuca ili je u pitanju upala desni? Moze li se upala lijeciti kod kuce ispiranjem s nekim otopinama koje mogu dobiti bez recepta?
Posjetila bih zubara,ali nisam nakon zavrsetka srednje skole na vrijeme sredila zdravstveno pa ne znam koliko bi kostali lijekovi protiv upale pa i sam pregled jer nemam zdravstveno osiguranje. Stvarno sam zabrinuta.
Hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.01.2016. 11:00

Poštovana,

Od umnjaka ne natiče zubno meso u cjeloj usnoj šupljini.
Dakle radi se gingivitisu ili upali zubnog mesa.
Predlažem Vam da posjetite stomatologa, jer smatram da se ne možete izliječiti sami.

vi123

21.01.2016. 22:50

Poštovani, prije mjesec dana sam primjetila da mi je počeo rasti gornji desni umnjak, nije bilo problema i trenutno je jedna polovica vani, no počeli su mi rasti i donji te mi je zubno meso oko donjeg desno jako otečeno i boli dok jedem, a treći umnjak, donji lijevi mi je isto tek provirio. Bila sam danas kod stomatologa i dobila sam klavocine, uputnicu za slikanje i naručena sam da dođem za tjedan dana. Problem je u tome što već dva tjedna imam dosta snažne glavobolje, stalno mi je vruće iako je vani temperatura ispod nule, zanima me jesu li te glavobolje povezani s rastom umnjaka i kako da ih ublažim?

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.01.2016. 12:25

Poštovana,

glavobolje bi mogle biti povezane sa rastom umnjaka.
Ublažiti ih možete analgetskom terapijom, recimo ibuprofenom.

m555

16.02.2016. 00:20

Poštovani, Umnjak na desnoj strani dole mi je počeo rasti prije 3 dana imam užasne bolove i sve mi je nateklo. Danas mi je počeo i smrad iz usta predpostavljam da je to zaostala hrana, i danas kad sam pokušala sa četkicom očistiti počela mi je krv. Protiv bolova sam pila brufen a danas sam popila cefaleksin. Molim Vas pomozite mi.

Dean Cekić, dr. med. dent.

16.02.2016. 10:05

Poštovana,

imate pericoronitis i trebali bi posjetiti ordinaciju dentalne medicine.
Sami si možete pomoći ispiranjem usta oralnim antiseptikom na bazi clorhexidina, terapijom protiv bolova u smislu ibuprofena uz eventulano dodavanje paracetamola ako su bolovi jači.
Također je ponekad indicirana i antibiotska terapija u smislu amoxicilina sa klavuronskom kiselinom ili klindamicina.
Cefalosporini općenito predstavljaju loš izbor antibiotika u dentalnoj medicini.
Moja prijateljska preporuka je da liječenje prepustite stručnjaku jer je to bolje za Vas.
Također je potrebno utvrditi da li osmica uopče može niknuti ili ju je potrebno izvaditi.

Benjo88

01.03.2016. 10:00

Od petka navecer ne spavam zbog bola u zubu i bio sam kod stomatolog on mi je rekao da mi raste umnjak ali da mi je ispod mlijecni zub koji on nesmije izvaditi i da mi je jako debelo meso i kost i da bi mi rast zuba mogao trajati i do mjesec dana. A ja ne spavam cijelu noc i jedino mi pomaze hladna voda koju stavim na zub tocno i pijem Lupocet 1000mg kako mi je stomatolog rekao za ublazavanje boli al nema nikakve pomoci. A ne zeli mi dati uputnicu za kirurga jer je jos rano da pricekam jos 4-5 dana pa ako ne igraste dotada da me tek onda moze poslati njemu.

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.03.2016. 19:10

Poštovani,

simptomi koje opisujete nemaju veze sa rastom umnjaka i tipični su za dijagnozu purulentnog pulpitisa.
Ja bez dodatne dijagnostike ne mogu utvrditi koj zub Vas boli, ali znam da trebate hitnu stomatološku intervenciju.
Dakle hitno stomatologu.

robin_hud

11.08.2016. 14:45

Postovani,
raste mi donji lijevi umnjak. Nemam bolova, niti su mi desni oko umnjaka otekli, ali postoji vanjski blagi otok, na dijelovima lica iza umnjaka(odmah ispod uha) i malo na samom obrazu oko umnjaka. S obzirom da nemam bolove, zanima me da li je to cesta reakcija pri rastu umnjaka i da li bih trebala posjetiti stomatologa ili postoji nesto sto mogu uraditi da otok splasne?
Hvala Vam unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.08.2016. 10:10

Poštovana,

svakako bi trebali posjetiti stomatologa.

barbara200

13.10.2016. 00:10

Poštovani imam 24, godine sve zdrave zube, raste mi desni gornji umnjak, zapravo trenutno je samo tvrda točkica zub još niti ne osjećam, boli me samo na pritisak prstom, jedini problem je što umnjak ne izlazi normalno već skoro skroz okomito prema obrazu. Ima li smisla uopće ići stomatologu pošto još nemam nikakvih bolova niti se imali zub nazire osim te tvrde bubuljice. Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.10.2016. 11:40

Poštovana,

Kako nemate nikakvih bolova, ne mislim da je potrebno ići kod stomatologa osim na uobičajenu kontrolu svakih 6 mj.
Ako raste prema obrazu zub će biti potrebno izvaditi kad tad, a to je lakše napraviti kada je on već izrastao.

malaaa94

06.12.2016. 11:50

Postovani, umnjak mi je narasao, ali zubno meso oko njega nije sraslo dobro. Upalilo mi se te sam pila tj dana Klavocin kako bi se upala smanjila. Nakon sto je upala nestala, bila sam kod zubara na paljenju zubnog mesa u prosli cetvrtak. Jos uvijek mi je zubno meso nateceno i boli na dodir te kada jedem i pijem. Da li je to normalno ili bih trebala posjetiti zubara?
Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

08.12.2016. 11:25

Poštovana,
Još je uvijek normalno.
Ako se stanje bude pogoršavalo ili ne prođe u roku od tri tjedna nakon zahvata, obratite se stomatologu.

anab355

12.12.2016. 16:05

Poštovani, imala sam upalu desnog krajnika i nakon 3 dana poceo mi je opet rasti donji desni umnjak. Vec je prije niknuo, vidi se skoro cijeli i sad je valjda krenuo rasti jos taj dio koji se ne vidi. Inace me boli kada mi rastu umnjaci par dana i to prode ali ovaj put je meso oko tog umnjaka skroz oteklo i boli me uzasno, ne mogu zvakati na desnu stranu uopce. Trebam li ici zubaru ili ce proći kao i inace?

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.12.2016. 17:25

Poštovana,

svakao posjetite stomatologa, ja mislim da ste za antibiotsku terapiju.

Aragogo

30.12.2016. 20:10

Poštovani,

prije cca. 5 dana užasno su me počeli boljeti zubi na desnoj strani lica, kao reakcija na izloženost hladnom vjetru. Kod stomatologa sam otišao u srijedu, te je on utvrdio da bol dolazi od umnjaka koji se je većinom iskvario. Stomatolog ga je izbrusio i stavio vaticu s lijekom, te zatim gore zaštitnu vaticu. Pretpostavljam da se žurio, ili nešto slično, te mi nije stigao dati nikakve upute što dalje. Jedino što je spomenuo bilo je u slučaju bola da mu se javim.

Danas, tj, petak, ponovo sam posjetio stomatologa, zub me nije bolio , no ovaj put drugoga jer su blagdani i razno-razna dežurstva. Nakon što sam objasnio stomatologu situaciju, on je izvadio vaticu, stavio novu, te je privremeno zatvorio sa gipsom. Nakon toga, prije izlaska, je med.sestra spomenula da mi nije trebao to zatvarat, nego da je trebalo sve ostati otvoreno, te mi je sugerirala da u slučaju boli mogu sam taj gips izvuć sa čačkalicom, ili jednostavno otići na hitni prijem da mi to izvade.

Sada me je strah da nisam možda nešto pogoršao u situaciji, jer mi stvarno nije u interesu da Staru i Novu Godinu provedem u velikim bolovima.