Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Šestica dole, dva granuloma, fistula, liječenje?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

oxymoron

18.01.2007. 08:55

Cijenjena doktorice

Pročitao sam sve teme vezane za moj slućaj ali nigdje nisam našao odgovor stoga vas molim za mišljenje. Na šestici dole kojoj su kanali ispunjeni imam granulom na oba korijena i fistulu. Kanali su ispunjeni davno, granulome sam uočio prije otprilike 2.5 godine a fistula se pojavila prije godinu dana. Moj stomatolog mi je rekao da se ništa osim vađenje ne može učiniti pošto su oba korijena zahvaćena ali da nema potrebe za vađenjem dok ne zaboli. Fistula je trenutno manja nego u početku kad je pored nje bilo i oteknuće desni ispod zuba ali svejedno je cijedim svakodnevno i nekoliko puta. Zub je inače bezbolan, čvrst, ali sa pocrnjenjem u vratnom dijelu koje izgleda kao da se pojačava prema dole.
Molim vas za mišljenje o mogućom liječenju ponovnim ispunjavanjem kanala obzirom na gore navedeno, te informaciju koliko vremena je potrebno da se kanali ponovo ispune (može li se to obaviti u jednom danu).

Unaprijed hvala

oxymoron

21.01.2007. 16:10

Poštovana doktorica

Dva dana nakon upućivanje prvog pitanja otišao sam slikati sporni zub i slika izgleda otprilike ovako, granulomi ispod korijenova su u potpunosti nestali ili bolje rečeno su se premjestili u prostor između korijenova koje je na slici izrazito crne boje. Dakle, zub izgleda normalno osim što je između korijenova zacrnjenje koje se samo minimalo zavija oko jednog korijena. Uz to i fistula je skoro pa nestala. Zanima me jeli moguće da se granulom s vremeno sam povuće i jeli ovo premještanje upale pozitivna ili negativna promjena. RTG sliku sam slikao fotoaparatom i ako vas zanima mogu vam je poslati na mail.

Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

21.01.2007. 23:50

Poštovani,
Zatamnjenje u području između korijenova govori u prilog da je proces aktivan tj. da endodontsko liječenje nije rezultiralo uspjehom. Fistula se može smanjiti ako se poboljša imunološki status organizma ili je moguće da se proces drenira između zuba i zubnog mesa u području vrata zuba. Deteljnjije tj. preciznije bih mogla odgovoriti kada vidim rtg snimku pa mi je slobodno pošaljite na moju e-mail adresu: jukic@sfzg.hr.