Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


sterilizacija u stomatologiji


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ferenc

13.11.2012. 12:35

Poštovani,

koje se metode koriste za dezinfekciju i/ili sterilizaciju instrumenata kao što su bušilica, brusilica, itd- pretpostavljam da su to tzv. nasadni instrumenti (pritom ne mislim na mala svrdla koja idu u njih i za koje mi je jasno da se mijenjaju i steriliziraju u autoklavu iza svakog pacijenta)? Naime, uočio sam da se bušilice i brusilice iza pacijenata, eventualno samo prebrišu nekim dezinficijensom za što čitam da je u zemljama Zapadne Europe nedopustivo.

Srdačan pozdrav.

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.11.2012. 09:50

Poštovani,

Sterilizacija ili samo dezinfekcija nasadih instrumenata je područije gdje ne postoje striktne upute struke.
Naime svi noviji stomatološki aparati su napravljeni tako da prestankom rada u sebe ne usisavaju nikakav sadržaj pa bi u tom smislu samo dezinfekcija nasadnih instrumenata trebala osigurati adekvatnu zaštitu od prijenosa eventualne infekcije.
Naravno da bi kao visoki standard bilo idealno da se nasadni instrumenti streriliziraju nakon svakog pacijenta, međutim to u svakodnevnom radu zahtjeva cijelu seriju nasadnih instrumenata u jednoj ordinaciji (što je uz Hrvatske ekonomske standarde u ogromnoj večini situacija nemoguće), također se nasadni instrumenti sterilizacijom oštečuju što im skarčuje radni vjek što je također često nepremostivi ekonomski problem.
Generalno nasadni instrumenti se uvjek steriliziraju prije kirurških zahvata, a obično dezinficiraju u svakodnevnom radu.

Bojan4321

07.09.2022. 20:50

Danas postoje brzi sterilizatori koji nastavke mogu sterilizirati u 7 minuta, što u konačnici omogućava da se između svakog pacijenta obavi sterilizacija.
Stranica takvog sterilizatora je https://biosmart.hr/

Vjerujem da je danas ipak viša svijest radi korona virusa, te da bi se trebala držati higijena na razini.