Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Upalni proces kod korijena zuna


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kismo

08.08.2016. 21:55

Poštovani,

u čevrtak ( prije 4 dana ) zbog jakih bolova sam završila u hitnoj stomatološkoj službi ( moja dr. je na godišnjem) gdje i je samo ordiniran Klavocin Bid 2X1 i Ketonal Forte.
Budući se bol nije smirila u subotu sam slikala zub i otišla k dežurnoj stomatologinji koja je vidjela upali proces ispod korijena donje šestice. Na tom zubu su punjeni kanali. Propisala mi je uz Klavocin i Medazol. Do danas (ponedjeljka) bol se nešto malo bila smanjila. Nisam oticala. Danas popodne sam otišla k svojoj dr koja mi je malo probila kanale, dio gnoja je izašao, stavila mi antiseptik i zatvorila zub te me naručila za idući utorak. Rekla mi je ukoliko me bude jako bolilo da isčeprkam tu smjesu s kojom mi je zub zatvorila. U roku sat dva me zub, cijela čeljust, uho, oko počela toliko boljeti da nisam mogla prestati plakati..Telefosnki mi je rekla da iščeprkam zub i otvorim ga. Ja sam ipak otišla u susjedstvo privatnoj zubarici i ona mi je otvorila zub, probila kanal..ne znam ustvari točno što, rekla je da je jedan kanal probila, zatvorila, ali ostavila i malu rupicu da izađe gnoj i naručila me za četvrtak da dovršimo to. Sad se zub ipak malo smirio ( prije 4 sata popila i Ketonal ) i nadam se da cu izdržati do četvrtka.
Pitanje je da li je normalno da mi antibiotik nije umirio bol ili je prekratko vrijeme da počne djelovati ( Klavocin pijem 4 dana, Medazol 2 dana) te da li bi po vama trebalo sad sve kanale otvoriti i ponovno puniti?
Treće, budući sam pravi hipohondar, kolika je vjerojatnost da se te bakterije nasade negdje drugdje u organizmu ( srce!) e da li ih ova antibiotska terapija ipak sprečava u tome?
Unaprijed hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.08.2016. 11:10

Poštovana,

da bi svi simptomi prošli, u ovakvim situacijama, potrebno je da prođe nekoliko dana.
Vjerovatnost infekcije drugih organa je izrazito mala i antibiotska terpaija bi to trebala spriječiti u potpunosti.
Svakako je potrebno napraviti reviziju punjenja svih kanala.

mpavic

26.08.2016. 20:05

Poštovani,
javljam se sa sličnim problemom i molim za savjet!
Prije 16 dana zubarica mi je otvorila zub kako bi mi iscurio gnoj iz zubnog kanala i propisala je Klavocin bid 1g (7 dana). Prije 4 dana otišla sam pod upalom opet kod zubarice i ona mi je pročistila ponovo kanal (suh) i poslala na ortopan. Slika kaže da mi se kvari korijen zuba (jedva vidljivo). U poliklinici gdje sam napravila snimak rekli su mi da će nakon liječenja biti potrebna operacija sječenja vrha korijena. Moja doktorica isti dan propiše Clindamicyn i Ibuprofen 600. Prije 2 dana ponovo oteklina i žešće čišćenje kanala koji je i dalje suh. Kada mi je ušpricala fiziološku skoro sam umrla od bolova. Danas poboljšanje, bez otoka, bol tek uz pritisak zubnog mesa. Pola kutije spomenutih antibiotika popijeno. Čiščeći kanal doktorica je odustala od stavljanja lijeka jer me opet jako boljelo ušpricavanje fiziološke otopine. Kanal i dalje suh. Zubarica mi je stavila vatu i rekla ako je moguće da ju ne vadim do ponedjeljka kada opet trebam doći na obradu. Moje pitanje glasi: Zašto je problem suh kanal (to se dalo iščitati iz doktoricinih riječi) te neće li ta vata prouzročiti do ponedjeljka dodatne probleme? Inače dobro podnosim bol i anesteziju sam primala samo pri vađenju zuba, a sada kada sam ju zatražila zbog užasne boli pri tom čišćenju nije mi dala. Je li normalno da to toliko boli? Svaki put me oblije znoj i suze.. Hvala unaprijed!

mpavic

26.08.2016. 23:00

Dodala bih još da su u poliklinici rekli da se radi o apikotomiji. Zub je petica. Naposljetku sam ipak uklonila vaticu i vidjela da je doktorica stavila nešto bijelo (pastasto) i ja sam većinu toga uklonila s vaticom i stavila novu vaticu. Biser znam, ali nisam znala da je doktorica nešto ipak stavila...

mpavic

30.08.2016. 14:15

Jučer mi je doktorica stavila lijek i danas je sve normalno, bez ikakvog oticanja i boli što znači da ipak najvjerojatnije neće biti ništa od apikotomije ili od vađenja. big-smile big-smile Srdačan pozdrav!

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.09.2016. 12:45

Poštovana,

Drago mi je da je problem riješen pozitivno, dok sam ja stigao odgoovriti.