Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Vađenje zuba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

uzibaz

09.07.2017. 00:30

Danas sam izvadio zub donju sesticu, za koliko dana bi trebala rana da zaraste

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.07.2017. 10:55

Poštovani,

rana zarasta u nekoliko faza.
Ono što vas primarno zanima je protok vremena od 7 dana.

1234@

27.01.2018. 19:00

Pre jednu nedelju sam vadila gornju 4ku , pa kada rana zaraste hocu da stavim most na peticu i sesticu, moje pitanje je moze li na mesto gde je izvadjen zub da mi se promjeni lice na tu stranu (zbog propadanje kosti nakon nekog vremena ona propada tako sam citala)inace imam 26 godina hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.02.2018. 13:35

Poštovana,

povlačenje kosti i zubnog mesa, usljed nedostatka zuba može malo deformirati izgled lica u dalekoj budučnosti, ali to gotovo nikad nije vidljivo.

bobmarley1950

23.05.2018. 20:55

Poštovani doktore

Jutros sam vadila zub, donja lijeva sedmica je u pitanju. Pošto je 6. zdrava a umnjak mi je krenuo rasti na toj strani zubar je rekao da je potrebno vaditi zub prije nego pokvari dva zdrava. Uradila sam RTG i bio je bidljiv granulom. Jutros kad mi je dao anestetik to je utrnulo no ne do kraja te sam ipak osjećala minimalnu bol, nakon 15 min zub je izvađen s vidljivom kesicom na korijenu. Doktor je rekao da ne bi trebao oticati ni boljeti jako. Mene boli, popila sam brufen za bol te nakon tri sata još jedan brufen. Krvarenja nema iako osjećam okus krvi te pljunem malo sukrvice. No boli me vrh izraslog umnjaka na toj strani a ne znam jel to normalno? U rani se napravio ugrušak i vidljivo je bijelo na rubovima rane, desni nisu popucane iako je vađenje bilo malo teže. Mene zanima je li normalno da jako boli?
Inače sam vadila do sada jedino gornje šestice zbog problema sa sinusima al to je bilo davno pa se ni ne sjećam jel me ovako boljelo. A ovo je donja vilica. Čitajući vidim da je normalno da zubi više bole na donjoj vilici al voljela bi stručno mišljenje.

Hvala najljepša

Dean Cekić, dr. med. dent.

28.05.2018. 19:45

Poštovana,

rekao bih da je razvoj situacije kod Vas normalan, ako se bol pojačava ili bude prisutna nekoliko tjedana, svakako se javite svom stomatologu.
Po potrebi koristite lijekove protiv bolova u međuvremenu.

Hemera

31.12.2018. 22:05

Poštovani,
Molim za pomoć.
Vađena je donja desna šestica. Upala ispod korjena, zub je bio endodonski liječen prije 8 godina. Upala se razvila u petak, vikend preživjela na analgeticima, a ponedjeljak dobila antibiotike. Popila sam turu antibiotika, snimila zub i otišla na vađenje. I moj stomatolog i kirurg su vidjeli snimku, i nitko nije rekao da je čista ili nešto slično u pitanju
Prošlo je mjesec dana od vađenja zuba.. Rana se zatvorila odavno, još je samo vidljiva brazda. Pukli su desni s unutarnje strane kod vađenja, dobila sam tri antestezije. Bol je bila prisutna nakon vađenja, ali minimalna, nisam pila tablete. Zaista školsko zarastanje rane.
Događa se sljedeće, otečeno mi je zubno meso, bilo je otečeno najviše na ovom vanjskom dijelu gdje sam dobila treću anesteziju, i tu me "kost" bolila na dodir. Otok se sada kao diže do gore gdje je rana zarasla, zubno meso je nešto tamnije boje i brazda od zarastanje je tamnije boje. Na dodir osjećam pritisak. Vidljivo je da je to sve baš nabubreno kad se gleda unutar usne šupljine. Ne boli me, nemam temperaturu, ne pulsira, nemam osjećaja toplo / hladno. U čemu je problem? Stomatolog mi je na godišnjem, a imam strah od zubara, pa čekam da se vrati., Inače bi išla u nekog drugog. Zahvaljujem na odgovoru

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.01.2019. 14:55

Poštovana,

kako opisujete situaciju, moguće je da se radi o normalnom zarastanju rane nakon teškog i kompliciranog vađenja zuba.
Kako nemate nikave simptome hitnosti, predlažem da dočekate povratak svog stomatologa sa godišnjeg i odete na pregled.

kljunko

18.04.2019. 16:20

Poštovani, 15.04.sam vadila donju desnu sedmicu. Bilo je uredno vađenje. Nakon vađenja sam imala bolove, ali su bili podnošljivi tako da nisam pila tablete. Rana mi polako zarasta, ali me brine da se rana ne ugnoji jer još se vidi krv. Jučer sam bila kod svoga stomatologa da mi pregleda ranu i rekla mi je da je rana još svježa i da će teže zarastati jer je zub bio dosta duboko u mesu. Moje je pitanje, koliko treba da rana zaraste, i da li je normalno da još imam krvni ugrušak? Ništa me ne boli, samo me malo zateže kad pijem i jedem.

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.04.2019. 12:30

Poštovana,
standardno je potrebno oko 3 tjedna da se rana zatvori, a oko 6 mjeseci da proces zarastanja u potpunosti završi.
Normalno je da imate krvni ugrušak, jel na taj način rana zarasta.
Nije normalno da još uvijek krvari.

kljunko

21.04.2019. 20:50

Hvala na informacijama! Samo me još nešto zanima. Ugrušak mi se polako povlači s površine, i vidim ga u dubini rupe, a okolna tkiva na površini se polako stiskaju i zatvaraju rupu. Da li je to normalno zarastanje rane ili imam li razlog za zabrinutost? Uplašena sam, a kod svog stomatologa sam naručena tek 25.04. Molim vas da me posavjetujete šta mi je činiti. Samo da napomenem da mi je zub bio duboko u mesu.

Dean Cekić, dr. med. dent.

30.04.2019. 09:05

Poštovana,

to je sve normalan razvoj događaja.