Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


zubni živac


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marko

08.11.2002. 23:11

Poštovanje
Zamolio bih vas za jedan savjet.Popravljajuči zub bilo je potrebno ići toliko duboko da je prokrvario iznutra i moj stomatolog je odlučio da treba izvaditi živac.Da li je moguće da u tim slučajevima ne postoji bolje rješenje kako bi se sačuvao živac?
Hvala
Marko

Dr.sc. Silvana Jukić

09.11.2002. 18:31

Ponekad kad je živac tek podražen a ne upaljen moguće je pokušati sačuvati ga vitalnim. Ako je upala uznapredovala tada je jedini način sačuvanja zubi u čeljusti liječenje zuba (vađenje živca, čišćenje i širenje te punjenje kanala). No ne bi se trebali bojati "vađenja živca" jer ako se kvalitetno napravi, endodontski liječen zub zadržava svoju funkciju i zgled dugoročno.

Ariela

27.12.2013. 19:05

Poštovani,
molim Vas za savjet- na šestici mi je napravljena endodoncija jer stomatolog godinama nije htio mijenjati amalgamsku plombu uz izliku da nema potrebe jer je ona u izvrsnom stanju pa se na kraju sve upalilo i nije bilo pomoći. Sad, međutim,šest mjeseci poslije ja stalno osjećam taj zub. Osjećaj nije bol već nekakva težina u tom dijelu čeljusti i kao da je taj zub viši od ostalih (a nije). Napravila sam ct koji pokazuje da su od tri kanala samo dva popunjena i to do pola. Moram li raditi reviziju punjenja i mora li to nužno biti kompliciran zahvat? Što je Vaša preporuka? Unaprijed hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.05.2014. 18:45

Poštovana,

Revizija punjenja.

Smoki

30.07.2014. 23:50


Poštovani,

zubar mi je zbog preosjetljivosti zuba izvadio živac istoga (gornja desna jedinica). Potom me taj zub počeo jako boljeti i poprimati tamniju boju. Obzirom da zubar nije znao kako mi pomoći, zamijenila sam ga drugim. Drugi zubar mi je propisao antibiotike, čistio isti zub više od pola godine, a potom je odlučio izvaditi ga i ugraditi umjetni (rengenski snimak bio je uredan).
Međutim, i taj umjetni zub me nerijetko tupo boli, osjetim da mi nije učvršćen (klimav je). Kada me zaboli, a u posljednje vrijeme to je sve češće, automatski me zaboli i desno oko, nerijetko mi voda curi iz nosa te me boli i desni dio glave. Odmah osjetim i bol u zglobovima i mišićima.

Možete li mi pomoći savjetom? Što mi je činiti? Zubar preporuča lijekove protiv boli (Voltaren, Neofen itd.), a od kojih me nerijetko zaboli želudac. Liječnik opće prakse me ne upućuje nikome. Prije nekoliko dana samoinicijativno sam izvadila KKS, nalaz je uredan.

Zahvaljujem na savjetu i pomoći.

Dean Cekić, dr. med. dent.

31.07.2014. 10:00

Poštovana,

Predlažem Vam jedan temeljiti stomatološki pregled cjelog stanja stomatognatog sustava, kako bi se utvrdilo dali je i što uzrok Vaših problema.

El Nino

12.10.2014. 12:35

Poštovani,
prije 10ak dana počela je bol u grlu s desne strane vrata. Bio sam kod doktorice opće prakse i rečeno je kako je grlo malo crvenkasto od prošle viroze no da nije upaljeno da su eventualno limfni čvorovi. Bol sada traje već deset dana. Tražio sam mišljenje još jednog doktora koji je dobro opipao vrat i kaže da su limfni čvorovi OK.
U međuvremenu, prije 3 dana bio sam kod stomatologa koji mi je vadio zubni živac na šestici te sve zatvorio. Sa zubom imam problema dosta vremena (smrad iz zuba, sakupljala se hrana u toj rupi no zub je bio otvoren) no ustanovio je kako nije krenuo gangrenski proces. Dobio sam Dalacin od antibiotika koji prijem 3 dana. Nemam temperaturu niti se loše osjećam no grlo i dalje boli pa ne znam da li je povezano sa zubom. Kad pijem i gutam grlo je Ok, no kada pjevam ili kada je suho onda boli.
Također, zbog stresa u zadnje vrijeme, da li postoji mogućnost da je grlobolja povezana sa tjeskobom?
Ne znam da li je bitno no u zadnja 2 tjedna imam problema i sa žgaravicom koju doktor pripisuje stresu.

Dean Cekić, dr. med. dent.

15.10.2014. 10:00

Poštovani,

mislim da Vaša bol grla, nema nikakve veze sa zubom.

ingrid1

25.10.2014. 21:30

Poštovani,
prije 10-tak godina mi je izvršena endodoncija. Vrlo agresivna bol u tom zubu javila mi se otprilike prije 2 godine i otad se pojavljuje u određenim intervalima. U nekoliko navrata popila sam antibiotike nakon čega je bol nestala, a ponekad je bol nestala sama od sebe nakon otprilike tjedan dana. Zub sam slikala više puta i posjetila različite stomatologe i oralne kirurge, međutim, ništa nije ukazivalo na upalu, cistu ili išta što bi ukazivalo da je potrebno vađenje zuba ili operacija. Osim toga, a budući da se radi o neizdržljivoj boli koja se donekle ublaži nakon što popijem ketonal, obratila sam se na neurologiju zbog sumnje na neuralgičnu bol koja je potom također isključena. Prije pola godine, na moje traženje privatni stomatolog mi je malo bušio taj zub, iako je on u potpunosti ispunjen. Odmah potom je bol prestala, a pojavila se ponovno tek sada. Što mogu učiniti?

Dean Cekić, dr. med. dent.

27.10.2014. 10:10

Poštovana,

potrebno je napraviti adekvatnu dijagnostiku(ako je potrebno i cbct) i detaljan klinički pregled.
Bol koja se javlja može biti refleksna iz nekog drugog zuba ili čak iz mišića ako se radi o problemu funkcije stomatognatog sustava.