Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bris grla


Autor Poruka

tina

27.10.2003. 15:23

Postovani, radila sam bris grla jer sumnjam da imam candidu i u nalazu mi pise> saprofitna flora, a trenutno sam i prehladjena i iskasljavam. Molim vas da mi objasnite nalaz
unapred hvala

Dr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

04.11.2003. 06:44

Poštovani,
nemate razloga za brigu. Vaš nalaz je uredan, saprofitna flora ne predstavlja patološki nalaz, saprofiti su sastavni dio oralne flore.
I moje pitanje Vama-koji su Vas to ralozi potaknuli da radite bris sumnajući na Cndidu? Candida albicans je sastvni dio normalne oralne flore, ne predstavlja patološki nalaz. Dakako, postoje uvjeti koji mogu potaknuti upalu izazvanu ovom gljivicom (stanja snižene imunološke otpornosti). Zato Candidu ne treba "liječiti", jer njezinim uklanjanjem omogučilo bi se drugim, daleko patogenijim mikroorganizmima da se razvijaju i naprave daleko veću štetu. Uostalom Vaš će liječnik sam procjeniti da li je to i kad je to potrebno.

Kopernikus

23.08.2010. 00:05

Meni je doktorica dala da radim bris grla na B+ AB i gljivice... možete li mi objasniti što je to... Unaprijed Hvala!

claudia989

16.12.2010. 00:05

Poštovana,
u zadnje vrijeme imam jako loš zadah koji mi dolazi iz grla. Neko vrijeme su mi iz krajnika izlazili neki bijeli komadiči, osjeti se kao gnoj, ali to je prošlo.
Sada imam jako loš zadah koji dolazi iznutra. Perem zube 3/4 puta na dan, ispirem usnu šupljinu, ali mi ne pomaže. Pogotovo ujutro se dosta osjeti. To mi pomalo već smeta.
Znate li možda o čemu je rijeć?
Hvala!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

10.05.2011. 22:15

Postovani,
neugodan zadah ili halitoza moze biti uzrokovan oralnim cimbenicima kao sto su naslage na jeziku,upala gingive,parodontitis,karijes, ili rjedje izvanoralnim kao sto su gastrointestinalni poremecaji, plucne bolesti, upala sinusa ili tonzila itd. Problem predstavlja zadah koji ostaje prisutan tijekom dana. Svakako je potrebno posjetiti stomatologa da bi se uspostavila tocna i objektivna dijagnoza halitoze.