Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


crne naslage na jeziku


Autor Poruka

Ivana

09.03.2006. 11:30

Postovani,
uglavnom nalazim informacije o belim naslagama na jeziku,a moje interesovanje je o crnoj obojenosti jezika. Naime moja baka se vec mesecima zali na crne naslage koje pokusava odstraniti sodom bikarbonom-al ne uspeva. Zali se i na suva usta kao i blago peckanje na jeziku. Uziman je i bris sa jezika ali se ispostavilo da je uredan.
Sta bi moglo biti uzrok ovakvim naslagama i kaka ih se otarasiti?
Hvala

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

16.03.2006. 23:35

Poštovana Ivana,
prema opisu izgleda jezika najvjerojatnije se kod Vaše bake radi o cnom dlakavom jeziku (lingua vilosa nigra). Nastaje obično kao posljedica neke lokalne iritacije na sluznicu jezika(pušenje, kava, gljivična upala, nakon primjene antibiotika, dugotrajna i nekritična primjena antiseptika za usta). Površina jezika prekrivena je s nekoliko vrta papila. Jedne od njih su i nitaste (filiformne) papile koje površini jezika daju mek i baršunast izgled. Lokalnom iritacijom dolazi do njihovog izduživanja i pojačane keatinizacije (orožnjenja) dajući sliku crnog jezika. Između tako izmijenjenih papila dolazi do nakupljanja ostataka hrane, oljuštenih stanica epitela što je idealna podloga za razvoj kandidijaze koja dodatno pogoršava sliku. Ukoliko je smanjeno i lučenje sline, što nije rijetkost u straijoj dobi situcija se dalje pogoršava. Međutim, i tome se može stati na kraj. Ono što sami možete napravitit je da nakon redovite oralne hogijene, površinu jezika "četkate" četkicom za zube, nadalje, koriste se keratolitici (uz preporuku liječnika), antimikotici (ukoliko se dokaže gljivična upala). Ponekad je potreno napraviti kiretažu jezika, a što se vrši isključivo u specijalističkim ambulantama. Ukoliko je prisutan i manjak sline preporuća se koristiti umjetnu slinu. I kao osnovno izbjegavati vruću hranu, začine, kavu, cigarete.