Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gingivitis, paradentoza, afte...upomoć!


Autor Poruka

ivana82_4

25.11.2007. 22:50

Poštovani!
Imam 25 godina i zadnjih 10-ak godina često sam imala problema s aftama. Nije poprimilo neke drastične razmjere, liječila sam ih propolisom i uglavnom nije bilo većih problema. Imam dosta osjetljivo zubno meso i znalo mi se dogoditi da mi se raskrvare desni prilikom pranja zubi. Pazim na to pa se to sad rijetko događa.
Prije 7-8 mjeseci bila sam na pregledu kod zubara (dakle, bez nekog određenog povoda)i on mi je rekao da imam početak paradentoze i da se ne zna sigurno hoće li se i kada manifestirati. To me dosta uplašilo, raspitala sam se o toj bolesti i vidjela grozne slike, posljedice ispadanja zubi i sl.
Prije nekoliko dana na pregibu iznad desni i sluznice počelo me peckati i stvorila se ranica. (na gornjoj čeljusti i samo s jedne strane)Ja sam bila uvjerena da su afte, stavljala sam propolis, ispirala usnu šupljinu s antibakterijskom vodicom (što radim i inače nakon pranja zubi!), međutim, samo se pogoršavalo i proširilo na desni i sad je već upaljeno sve do zubiju. Više ne stavljam propolis, ispirem to mjesto s čajem od kadulje, ali ništa ne pomaže.
Je li to gingivitis ili taj početak paradentoze koji mi je zubar spomenuo? Zabrinuta sam jer znam kakve posljedice mogu biti. Zanima me koje su sve vrste liječenja i može li se to potpuno suzbiti. Pronašla sam na internetu i neku metodu liječenja ozonom i laserom... Molim vas savjet.
Najviše me frustrira to što svugdje vidim da se upala desni veže uz nehigijenu, a ja se ne pronalazim u toj skupini. Koliko dnevno treba prati zube a da se ne pretjeruje? Jesu li mogući neki drugi uzroci?
Unaprijed zahvaljujem, stvarno sam zabrinuta i očajna.
Hvala

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

04.05.2008. 11:35

Poštovani,
mislim da panici mjesta nema budući problem koji navodite nije nerješiv. Očito je da kod Vas postoji sklonost nastanku afti, a čemu uzroci mogu bit mnogi (manjak željeza, gastrične tegobe, povezanst s nekim drugim autoimunim ii sustavnim bolestima). Nekad pravog evidentnog uzroka nije moguće niti definirati i opet se svodi na uobičajenu lokalnu terapiju. Također i upale zubnog mesa (gingive) i parodonta također se mogu uklopiti u cjelokupnu kliničku sliku. Budući ste mlada žena ovake pojave nisu rijetkost i uglavnom se javljaju ciklički povezanom s menstrualnim ciklusom. Sve su to mogučnosti i vjerojatnosti koje je moguće povezati s Vašim problemima. Ukoliko ste uglavnom zdravi bez nekih većih zdravstvenih problema i ako, kao što navodite, vodite računa o oralnoj higijeni ne treba se zabrinjavati. Savjetujem pregled kod oralnog patologa odnosno parodontologa koji će tek nakon kliničkog pregleda moći procjeniti o čemu se zapravo radi i eventualno Vas uputiti na daljnje pretrage odnosno prepoućiti odgovarajuću terapiju, ukoliko je ona neophodna.

semra

18.05.2008. 04:10

Citala sam Vase odgovore na pitanja na sajtu, pa Vam pisem u nadi da cete i meni odgovoriti.
Imam 36 godina, i dvije iznesene uzastopne trudnoce iza sebe, a sada jos dojim.
Prve promjene sam primjetila u prvoj trudnoci, na donjoj jedinici, kako se zubno meso povuklo i dobilo tamniju boju na mjestima dodira sa zubom, ali bez oteklina. Moj stomatolog je rekao da je to zbog trudnoce, da vise pozornosti obratim na higijenu, sto ja inace i radim.
Prije tjedan dana sam primjetila da su se prednji zubi gornje vilice nekako ispomjerali i vise nisu u ravni kao sto je bilo, nego je jedan vise naprijed, drugi nazad L, i ta promena osim sto ne izgleda ljepo, zabrinjava me.
A danas evo vidim da se zubno meso na gornjoj levoj jedinici, na jednom komadu luka, povuklo za oko 2-3mm, bez crvenila, samo se sada vidi veci dio zuba.
Nista ne boli na toplo-hladno, ali cesto mi desni krvare prilikom pranja. Koristim M cetkicu- (Oral B cetkica i zubna pasta SENSODYNE), koju jos pri tom pokvasim toplom vodom prije kako bih je dodatno omeksala. Zub nije raskliman, cvrsto stoji na svom mestu.
Ljubazno Vas molim da mi date savjet. Dali mi treba specijalista parodontolog, I da li me Vi na nekog mozete uputiti.

Unapred Vam veliko hvala!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

20.06.2008. 01:15

Poštovani,
uzroci Vaših problema vezani su na povišene vrijednosti hormona u trudnoći i tijekom dojenja i to prije svega na visoke vrijednosti progesterona. Može se reći da se kod Vas radi o tzv. progesteronskom gingivitisu koji se može očitovati otokom (edemom) zubnog mesa, krvarenjem iz zubnog mesa na dodir (prilikom četkanja zubiju). Ono što je najvažnije svakako je redovita higijena usne šupljine, što zahtjeva četkanje zubiju nakon svakog obroka, te ispiranje usne šušljine antiseptičkim otopinama (Belosept, Corsodyl). U protivnom stvaranje plaka i kameneca na zubima dodatno mehanički iritira ionako osjetljivu i otečenu gingivu uzrokujući krvarenje i njezino povlačenje. Utješno je to što se nakon trudnoće i prestankom dojenja hormoni vraćaju u okvire raferentnih vrijednosti kao i prije trudnoće, a time će se i Vaši problemi riješiti. Posjet specijalisti parodontologije uglavnom nije nužan, ali nemože niti štetiti.