Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mjehurić na nepcu


Autor Poruka

kapetas

14.01.2009. 19:15

1-2 mjesečno mi se pojavljuje malo zadebljanje u obliku sitne kvržice na mekom nepcu. Ubrzo se pretvori u mjehurić koji nakon toga pukne. U zadnje vrijeme mi se pojavljuje svaka 2-3 tjedna. Probala sam sa propolisom, unosom B kompleksa i vitamina C, no stanje je ne promjenjeno. Ponekad se nakon jela povuče a ponekad upravo nakon komzumiranje jače hrane izbije. što je u pitanju?

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

25.01.2009. 20:10

Poštovani,
najvjerojatnije se radi o maloj žlijezdi slinovnici (male žlijezde slinovnice nalaze se, godovo, po cijeloj usnoj šupljini; najviše ih ima na unutarnjoj strani usnica gdje za osjete pod jezikom kao mali "grozdići", u obraznoj sluznici i na nepcu) koja je začepljena. Nakon nekog vremena ona se napuni sadržajem, stvara se mjehurić koji puca i izlije sadržaj. Ukoliko se ovo učestalo ponavlja i stvara probleme žlijezdica se može kirurški odstraniti. Može se pokušati i loaklno liječiti primjenom kiselih napitaka, C-vitamin, limunska kiselina. Svakako da bi se točno utvrdilo o čemu se radi, najbolje je obaviti pregled kod specijaliste oralnog patologa.
U Hrvatskoj postoji nekoliko regionalnih centara gdje moguće napraviti pregled i dijagnostiku od strane specijaliste oralnog patologa. To su: Split, Rijeka i Zagreb.

kapetas

31.01.2009. 20:20

Poštovana,

zahvaljujem na Vašem odgovoru. Obavila sam pregled kod oralnog patologa i dijagnoza je upala žljezde slinovnice. Pokušat ćemo s lokalnom terapijom, Gengigel i Curasept.Ukoliko se stanje ne popravi preporučeno mi je kirurško odstranjivanje žljezde slinovnice.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

07.02.2009. 01:35

Poštovani,
drago mije da ste se savjetovali s spec. oralnim patologom i slažem se da ukoliko ne dođe do regresije promjena, da je jedino rješenje kirurška terapija.
Iako Gengigel ne može štetiti, već kao sredstvo koje sadrži hijaluronsku kiselinu pomaže prije svega u cijeljenju odnosno epitelizaciji lezija. Curasept kao antiseptik može pomoći u smirivanju mogućeg upalnog stanja sluznice usta.
Konzervativna terapija u liječenju začepljenja malih žlijezda slinovnica prije svega uključuje primjenu limunske kiseline (Acidi Citrici) koja se kao magistralni pripravak može dobiti u ljekarni, te 3x dnevno ispirati usta s navedenom otopinom. Također u tu svrhu može pomoći i primjena Vitamina C tbl a 500 mg, 3 x, te isto tako i kiseli napitci. Primjena takozvane Citrusne terapije opravdana je stoga što potiće funkciju žljezdanog epitala, s posljedicom pojačanog lučenja sline. Na taj način može se prevenierati nastanak začepljenja žlijezda slinovnica, ali isto tako uvjetovati poboljšanje njihove "prohodnosti".
Pri tome ne smije se zaboraviti na negativan učinak kiseline na caklinu zuba, što znači, nakon primjene kiselog terapijskog sredstva ispiranje usta običnom vodom, te održavanje redovite oralne higijene. Preporuka je uz primjenu Acidi Citrici koristiti i tzv. umjetnu slinu (Glandosane spray, Aldiamed gel).

kapetas

08.02.2009. 22:05

Poštovana,

još jednom Vam želim zahvaliti na Vašim odgovorima i savjetima. Moje stanje sa žljezdom slinovnicom je za sada puno bolje, međutim svakako ću dodatno primjeniti i terapiju s limunskom kiselinom.

Srdačan pozdrav,