Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neliječeni pulpitis


Autor Poruka

samsara

17.12.2007. 19:05

Prije dvije godine na jednom redovito pregledu kod stomatologa sam zamijenila plombu na gornjoj lijevoj cetvorci i sve se cinilo ok. U meduvremenu sam promijenila stomatologa zbog propusta u lijecenju zubi koji su mi prouzrocili komplikacije na gornjoj lijevoj sestici i sedmici. Prije dva tjedna me naglo pocela boliti navedena cetvorka i kad sam posjetila stomatologa, ona ju je otvorila iako je naizgled bila zdrava. Kad je maknula cjelu plombu vidjela je da je zivac vec mrtav i onda je krenula cistiti kanale. Bila sam dva puta na ciscenju i sve je kao cisto ali meni bolovi ne prestaju. Pala je sumnja da je mozda zahvacena kost, sto se ne vidi na rtg snimci od prije 5 mjeseci. Jos ga idem jednom cistiti pa cemo vidjeti kako reagira prema odluci mog stomatologa. Zanima me da li bi zbog toga sto mi je kost zahvacena mogla imati nekih ozbiljnijih problema i zanima me jos jedno misljenje o to me sta mi je ciniti....da li ponovno slikati, kako se to uopce ljeci?

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

29.04.2008. 23:50

Poštovani,
Vaš najveći problem je bol kao znak (simptom) bolesti, u Vašem slučaju bolesti zuba. Budući je Vaša doktorica zub otvorila i zaključila da je "zub mrtav", odnosno da je došlo do gangrene pulpe zuba jedina ispravna terapija je ona koju provodi i Vaša doktorica, a to je čišćenje korjenskih kanala. Ono što bi svakako trebalo napraviti je RTG snimka navedenog zuba, jer ona od prije 5 mjeseci najvjerojatnije niti ne odgovara trenutnoj situaciji. Ukoliko je zahvačena kost, kako to kao mogučnost navodi i Vaša doktorica, to znači da se upala iz područja pulpe zuba proširala u područje parodonta, uzokujući tzv. pulpoparodontni sindrom. Ali i to se tek može procjeniti na temelju RTG snimke navedenog zuba. Ako bol i dalje perzstira unatoč uspješnom liječenju i ukoliko nema drugih znakova dentalne patologije potrebno je isključiti postaojanje neuralgične boli, odnosno refleksne boli kojoj uzrok može biti neki drugi zub ili upala u području nekog drugog organskog sustava (sinusi).