Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


peckanje jezika opet


Autor Poruka

ivana

28.02.2006. 17:23

Oko 2 mj. osjećam peckanje jezika kao da sam se opekla na vruću juhu, vrh jezika i okomito kroz sredinu jezika imam lagano crvenilo, pri korijenu jezika imam bijelih naslaga. Imam sve osjete i okuse koje moram imati, nemam nikakvih drugih simptoma osim tog peckanja i crvenila. Ne usudim se kod liječnika, jer uvijek mislim da se radi "o najgorem". Nemam nikakvih drugih zdravstvenih poteškoća. Voljela bih da me umirite, najradije bi da se liječim sama prema vašem savjetu, bojim se liječnika (bolesti).

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

16.03.2006. 23:07

Poštovani,
zbilja mi je žao ali moram Vas razočarati jer jedinstvenog recepta nema po kojem bi se lječili i to po principu ja Vama napisani recept i Vi se liječite... i do kada tako? A samo zato jer se bojite liječnika (bolesti), a zašto?
Prvo, da razjasnimo da je pečenje jezika koje navodite je samo jedan simptom (znak), ali što je uzrok? Prema tome pregled je neizbježan da bi se ustanovilo što je uzrok osječaja pečenja jezika.
Drugo, uvjerena sam da nije ništa strašno (nikakva teška bolest), već da se radi samo o blagoj upali jezika.
Trće, iako ne navodite ali koliko ja po svojoj intuiciji čitajući između redaka, kao prvo savjetujem izbaciti cigarete i smanjiti konzumiranje kave što kao lokalni iritansi utječu na nježnu sluznicu jezika te na taj način otvaraju magučnost nastanka upale uzrokovane i normalnom florom sluznice usta naprimjer gljivicama (Candida) zatvarajući začarani krug.