Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upala jezika i krvarenje


Autor Poruka

tanja

23.06.2006. 19:25

postovani,vec vise od dva meseca imam bol u jeziku,jezik krvari kod papila i imam ranicu sa strane u levom uglu.Prvo je bila kandida,posle je nalaz bio uredan.Doktor kaze da je mozda alergija ali jos uvek nije uradjen test.Posle jela stvori se zuckasta masa na papilama i na rani koja se posle odvoji.Jezik je osetljiv i na blagi pritisak krvari.Ocajna sam jer ovde u Kanadi ne moze jos uvek niko da pomogne.Trenutno pijem penicilin sirup i ispiram usta betadinom i malo je bolje ali jos uvek kad jedem ,posle jela imam malo krvarenje iz papila.Sta biste vi predlozili,sta da preduzmem i sta bi to moglo biti?Cekam uput za specijalistu,a lekar opste prakse smatra da treba da se radi biopsija,ja se toga malo i bojim i ne znam da li i to treba raditi?Hvala

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

17.10.2006. 12:30

Poštovani,
krvarenje iz jezika uz papile ( iako malo nejsno o kojim papilama se radi i na kojem dijelu jezika se nalazi patološka promjena) nije za zanemariti. Isto tako svaki gubitak kontinuiteta sluznice, bilo da se očituje kao erozija ili ulkus, a ne zacijeljuje u vremenu od dva tjedna zahtjeva biopsiju lezije ( uzimanje uzorka sluznice na mjestu patološke promjene).