Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


ispravljanje zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Silvija

19.10.2004. 16:53

Postovani,
koje su mogucnosti za ispravljanje zubi kod odraslih? Je li jedini nacin nosenje aparatica ili postoji jos neki nacin? (eventualno kiruski ???)
Unaprijed hvala na odgovoru

dr. Aleksandar Gulin

11.03.2005. 13:18

Poštovana Silvija,

i prije kirurškog pristupa uvijek ide ortodontska pretpriprema (fiksni aparatić) stoga je alternativa protetika ukoliko se može postići manje korekcije u položaju zuba.

Dob i nije tako limitirajući faktor stoga danas pomake zuba obavlja suvremeni ortodont bez obzira na dob svakako respektirajući zdravstveno stanje odraslih pacijenata.

Srdačan pozdrav,
Aleksandar Gulin, dr.stom.

bobi22

24.03.2012. 19:55

Poštovani,
imam 20 godini i dosta iskrivljene zube na donjoj čeljusti.Izvadila sam kao dijete trajne četvorke i ortodont je rekao da nema potrebe za aparatićem,problemi su počeli kad su mi počeli rasti umnjaci koji su iskrivili donje zube koji su se(kako koji) naslanjali na gornje i njih također blago iskrivili. Sada mi rastu zadnja 2 umnjaka i situacija postaje sve gora.Zubarka mi je rekla da nema potrebe za vađenjem umnjaka i da mi to ništa neće promjeniti. Da li da otiđem na pregled kod ortodonta,imate li kakav savjet,kakve su mi mogućnosti u ovoj dobi?

Unaprijed zahvalna

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

20.04.2012. 04:20

Poštovana
naravno da je sad pravi trenutak da se konzultirate s ortodontom, jer ako se već u dobi od 20 godina javlja jaka "gužva" svakako je to znak za odlazak na specijalistički pregled.

Beowulf

12.11.2012. 16:10

Poštovani,imam 20 god.Prije 4 god. sam uzeo mobilni aparatić kojeg sam nosio kratko vrijeme.Zadnjih 3 god. nisam nosio taj aparatić,pa me zanima ima li smisla da ga od danas počnem ponovno nositi(naravno podrazumijeva se redovito) ili bih trebao uzeti fiksni?
Unaprijed Hvala.

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

24.01.2013. 23:05

Vrlo je vjerojatno da Vam sad ovaj aparatić neće odgovarati... ukoliko je moguće provjerite sa svojim ortodontom kako Vam aparatić pristaje a ako ne da Vam ga adaptira pa možda možete krenuti iznova i ozbiljnijehappy)

Alcatel

18.08.2013. 21:35

Imam 17 godina i imam jedan prednji gornji izbačen malo naprijed zub,da li bi to mogao popraviti nekako bez aparata ?

iva1515

21.09.2013. 13:45

Imam 15 godina i imam gornja dva zuba malo izbacena naprijed pa me zanima da li je jedino rjesenje nosenje aparatica i koliko bi otprilike trajalao nosenje tog aparatica s obzirom na moje godine

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

19.10.2013. 17:30

Oba pitanja nisu dovoljno precizna. Stoga na njih ne mogu dati odgovor jer je teško bez procjene stanja uživo ili fotografijom procijeniti kolika je razina anomalije koju treba korigirati...

Zorka1990

25.01.2014. 13:15

Poštovani, zanima me jedna stvar..Naime, imam problem sa jedinicom koja mi uporno strši van. Da li se to može riješiti na neki drugi način osim fiksnog aparatića ili je on nužan? Može li se samo nositi apratić na jednoj, konkretno, gornjoj čeljusti?

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

17.03.2014. 12:55

Postovana, ukoliko je problem samo s jedinicom moze se nositi samo fiksna terapija za jednu celjust a moze se i mobilnim aparaticem ako je dobar polozaj zuba za takav pristup...

Aglaja

08.04.2014. 21:30

Postovani,

Imam 24 godine i htjela bih ispraviti zube. Nakon sto su mi ispali mlijecni zubi, jedinice i dvice su jako kasno izrasle, tj. nakon ostatka zubi (odnosi se na gornju vilicu). Zbog toga je doslo do odredjenog "naguravanja" medju zubima, tako da su jedinice blago izbacene naprijed, a dvice su nekako "ispale" iz reda, tako da strse, posebno lijeva. Do prije nekog vremena je to sve izgledalo sasvim ok, no u zadnje 2-3 godine kao da se stanje pogorsalo i cini se kao da ce lijeva dvica sasvim strsiti prema vani. Zanima me moze li u mojim godinama fiksni aparatic pomoci i koliko bi, sasvim okvirno govoreci, vremena trebalo da se zubi isprave?

Zahvaljujem unaprijed.

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

15.05.2014. 10:30

Ispričavam se malo se kasno javljam no jednostavno nisam vidio da ste pitanje postavili unutar ove grupesad

Dakle dob od 24 godinenikako nije kasna za terapiju fiksnim aparatićem i svakako se treba utvrditi razlog tako naglih promjena u zadnjih par godine. Predlažem da naručite kod nas ili odete na prvi ortodontski i onda dijagnostički pregled kod ortodonta kojeg odaberete i pokrenete proces korekcije zagrizahappy

smilegirl666

17.07.2014. 11:55

Poštovani, imam pitanje vezano uz ispravljanje razmaka među zubima. Od rođenja imam razmaknute zube u gornjoj čeljusti. Razmak je najveći između 1. i 2. ali isto tako slijedi niz razmaknutih zuba dalje. Kad sam bila mala zubarica je mojoj mami rekla da se neisplati mi stavljat aparatić jer će se zubi tokom razvoja sami od sebe spojiti i ako u toj ranoj dobi počnem nositi da je moguće da se nakon nekog vremena zubi ponovno razdvoje. Pa smo odustali od toga. Sad imam 25 godina i moji zubi su razmaknutiji no ikad. To je vjerojatno pogodovalo činjenici da sam izvadila 6 i 7 sa desne gornje čeljusti i 5 i 7 sa lijeve gornje čeljusti. Zubi su samo poćeli propadat. Donja čeljust kao da nije ista, tu su se zubi počeli skupljat i nije bilo kvarova te sad donja 1 prelazi preko 2. Znači počinju se kriviti. Moje pitanje je da li je moguće to popraviti s obzirom na manjak zuba u gornjoj čeljusti te sa 25 godina probat skupiti zube?Koji proces bi to bio kad bi to moglo biti riješeno? Hvala

čušpajz

13.08.2014. 23:50

Poštovani,

kako sam čekala preko 2 godine na svoj aparatić, napokon kad je došlo vrijeme da ga dobijem, doznala sam šokantnu vijest. Moja ortodontica je izgubila ugovor sa HZZO-m i morala sam platiti aparatić ili ga izgubiti. Naravno, kako moji roditelji nisu u mogućnosti odvojiti toliku svotu novca za aparatić, ostala sam bez njega. Problem je što sam već napunila 18 godina i nemam pravo na besplatan aparatić. Zubi su mi zbilja neravni, posebice jedinice koje nemaju mjesta za normalan ravan rast od dvojki. Donji zubu su mi također neravni, ali ne u tolikoj mjeri, na njihovu nepravilnost su utjecali umnjaci koji su mi pomaknuli i "pogurali" zube (na gornjoj vilici nemam još umnjaka).

Zanima me, postoji li bilo kakva mogućnost ispravka zuba, a da je moguće obaviti besplatno. I dalje se školujem, znači posjedujem dopunsko osiguranje. Ima li to kakve veze ili pomoći u mojoj želji? Pristala bih i na bilo kakav oblik ugradnje zuba (jer to je i dalje jeftinija solucija od aparatića). Lijepi pozdrav!

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

29.11.2014. 20:25

Nazalost nisam u sustavu HZZO a tako da nemam odgovor na Vase pitanje....

mirraa93

07.11.2017. 00:25

Postovani,
imam jedno pitanje.Prije godinu dana sam pocela da nosim fiksni aparat na gornjoj vilici.Zubar mi je savjetovao da izvadim dva zuba kako bi ispravljanje lakse islo i kako vilica ne bi bila izbacena previse napred.Medjutim u poslednjih mjesec dana poceli su da mi se krive zubi u donjoj vilici tj gornja ih gura prema unutra jer postaje uza od donje.(Imam jednu cetvorku u donjoj vilici koja je izrasla blago prema unutra ali su ostali zubi bili ok ).Da li bi vadjenje te cetvorke moglo da popravi situaciju u donjoj vilici bez fiksnog aparata ili da li bi eventualno mogao da pomogne mobilni aparat ?