Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 88 | Broj poruka: 277

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


bolnost nakon protetike


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

08.06.2015. 12:40

Prije desetak dana dobio sam protezu s mostom od cirkonija-keramike desno gore, od očnjaka do prvog kutnjaka. Imam stalnu bol, osobito na toplo ili hladno, te praktički ne mogu uzeti hranu ili vodu u tu stranu usta. Tupa bol mi pred jutro rastrese san. Stomatolog mi je malo izbrusio donje kutnjake s obrazloženjem da je možda preveliko opterećenje. Međutim, bol i ta osjetljivost na toplo i hladno su stalno tu. Da napomenem, dok samu očekivanju proteze nosio par dana "provizorij" sve je bilo u redu.
O čemu bi se sada moglo raditi?

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.06.2015. 22:00

Poštovani dr. Richter,

Vaši simptomi su tipični za serozni pulpitis.
Serozni pulpitis je tipična diagnoza koja može usljediti nakon ovakve protetske rehabilitacije.
Potrebno je utvrditi na kojem zubu je došlo do pulpitisa, te provesti endodontski zahvat.

Darko Richter, dr. med.

10.06.2015. 23:10

Hvala vam na odgovoru. Pretpostavljam da je endodontski zahvat zapravo devitaliziranje zuba i ekstrakcija živca.
Danas popodne čuo sam se sa svojim stomatologom, ispričao mu kako je ta bolnost perzistentna, nije neizdrživa. nije niti jača, ali niti ne jenjava, unatoč tome što je prije tjedan dana brušenjem malo smanjio visinu zuba, i otprilike tako nešto (Kavitron, vađenje živca) mi je naznačio kao moguće rješenje.

Darko Richter, dr. med.

10.06.2015. 23:30

Zapravo me sada zanima ovo: da li se ovakvoj situaciji u zubni kanal pristupa mimo proteze, negdje sa strane, ili se ipak mora bušiti kroz protezu?

Dean Cekić, dr. med. dent.

11.06.2015. 10:45

Tako je radi se o devitalizaciji zuba, koja se mora provesti jer simptomi odgovaraju ireverzibilnoj promjeni zubne pulpe, koja je pak standardna komplikacija kod brušenja zuba.
Kako se radi o zubu na kojem je zacementiran most na koji se sidri proteza, liječenje se izvodi kroz most, a trepanacijski otvor se kasnije zatvori materijalom za ispune.

Darko Richter, dr. med.

11.06.2015. 23:20

Oprostite na daljnjoj gnjavaži: je li netko pokušao (iz)liječiti serozni pulpitis sistemnim kortiksoteroidima? Aspirin mi izvrsno uklanja bolnost, dok drži. Pa, ako je taj pulpitis sterilna (?) serozna upala, pada mi na um da uzmem nekoliko dana sistemne sterodine, npr. Decortin ili Medrol, 0,8 mg/kg podijeljeno u tri doze. Neka paralela s reumatskim artritisom.

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.06.2015. 13:35

Mi klinički razlikujemo ireverzibilne i revezibilne promjene zubne pulpe, vaša bi trebala biti ireverzibilna.

Međutim, teza svakako stoji i predlažem da je testirate.
Ja sam osobno usmjeren na klinički rad, pa nisam baš pratio rezne pokušaje u tom smislu.
Svakako slijedeća faza razvoja patologije zubne pulpe bi trebala biti nekroza koja također rezultira prestankom bolova.
Problem leži u tome da se prostor zubne pulpe, poslije nekroze kad tad inficira, što pak kao dijagnoza smanjuje uspiješnost endodotske terapije, za nekoliko postotaka.
Molim Vas da javite kako je prošla eksperimentalna terapija, ako se za nju odlučite.

Darko Richter, dr. med.

12.06.2015. 15:15

Već jučer sam počeo uzimati Medrol, oko podneva 48 mg, navečer 64 mg (krpao sam neke tablete od kuće,pa je ispalo malo neregularno, ali to je ukupno oko 1,2 mg/kg; neka ciljna doza bila bi 0,8-1,6 mg/kg /dan). Već navečer mi je bilo bolje, tj nije bilo spontane bolnost, a osjetljivost na toplo-hladno bila je manja. Tako da sam uzeo i tu spomentu večernju dozu (64 mg). Noću se nisam budio, sponatnih bolova nema, a jutros sam malo testirao toplo i haldo, i to je sada bitno bolje. Izvjesni osjećaj da je ta strana zubala malo napetija i stisnutija, postoji i dalje. Ali, iznenadilo me da me voda iz pipe više ne smeta (ovaj čas popio sam je kroz tu stranu ustiju). Jutros sam nastavio Medrol 32 mg, i uzet ću tijekom dana ukupno 3×1 tbl., još danas, i sutra, a onda početi smanjivati tijekom 7 dana. Imam već i jednu nuspojavu, a ta je da sam jutros bez bolova u leđima ustao iz kreveta. Tako da čovjek o sebi kroz ovakve polu-eksperimente svašta dozna, a umalo su me htjeli operirati po kičmi. Možda sve skupa ispadne zabavni case-report.
No, bio bih vam zahvalan da mi objasnite te rizike infekcije, ako se pupla ostavi da odumre. Naime, ja sada evidentno suprimiram upalu, i, kada to prestane, pitanje je da li je pupla mrtva, ili će se oporaviti. Ako postoji neki rizik kasnije infekcije, možda bi bilo pametnije ići pod kavitron. Naravno da ću se o svemu dogovarati sa svojim stomatologom. Ništa nije tajno.

Dean Cekić, dr. med. dent.

15.06.2015. 10:40

Dakle kako kaže teorija, nakon seroznog pulpitisa nastupa sterilna nekroza.
Problem leži u tome da je na zubu koji je pod krunicom nemoguće provjeriti vitalnost.
Predlažem da cca 1 godišnje rtg snimkom pratite situaciju, pa ako se na snimci pojavi periapikalno prosvjetljenje (koje bi odgovaralo upali periapikalnog tkiva) pristupite endodotskom zahvatu.
Izuzetno me zanima dali će se nakon prestanka uzimanja protuupalnih lijekova, vratiti simptomi.

Darko Richter, dr. med.

15.06.2015. 23:55

Ortopan prije svih ovih zahvata bio je u smislu uredne vitalnosti prvog premolara i molara desno gore na koje je fiksirana proteza do očnjaka.
Jučer sam uzeo zadnji Medrol (ukupno tri dana terapije). Meni je odmah nakon pola dna od prve doze bilo definitivno bolje, i sada je ta strana ustiju pootrebljiva za piti i jesti. Postoji jedna mala udaljena bolnost. Bio sam jutros kod svojega zubara. Ispričao sam mu ovo što je bilo zadnjih 5-6 dana, i dogovorili smo da mu se javim opet drugi tjedan, a svakako i prije ako počne nekakva pulsirajuća bol ili opet preosjetljivost na toplo/hladno. Uvijek se može pristupiti endodontskom liječenju, ali, naravno, napomenuo je da bi trebalo izbjeći da se počne stvarati periapikalni proces.