Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 88 | Broj poruka: 277

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


most koji se skida


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bofor

07.05.2008. 22:15

izgubio sam zube 4 i 5 gore lijevo i sad bih trebao most s nosačima na 3 i 6. Oba ta zuba su već liječena i pomalo strahujem od komplikacija.
Čuo sam da postoje mostovi koji se mogu skidati kod kuće i tako lakše održavati higijenu, Što vi mislite o takvim mostovima? Jesu li CAD metode izrade mostova značajno poboljšanje kvalitete?

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

08.05.2008. 00:35

Poštovani,
most sa trojke na šesticu naručito ako su ti zubi nosači avitalni (liječeni) ne bi trebao biti problem. Štoviše predstavlja tipičnu indikaciju. Problemi mogu nastati u slijedećim slučajevima:
1. ako korijenski kanali nisu dobro punjeni - može doći do upale oko vrška korijena i boli - punjenje je moguće provjeriti rtg slikama i ako postoji bilo kakva nesigurnost uputno ga je revidirati (izvaditi staro i napraviti novo)
2. ako iznad razine gingive ne postoji dovoljno očuvane zubne supstance - most neće biti moguće napraviti prije nego se izrade nadogradnje - ojačanja koja nadomještaju dio krune zuba i sidre se u korjenskim kanalima - u određenim slučajevima nadogradnje nije moguće napraviti pa tada ni most nije indiciran
3. potporni aparat zuba - parodont - koji veže zub i kost u koju je on usađen je oslabljen iz bilo kojeg razloga i zubi su klimavi - tada je prije izrade mosta potrebno provesti parodontološku terapiju i procijeniti da li zubi mogu poslužiti kao nosači mosta
Postoji još niz razloga koji uglavnom nisu toliko česti u praksi i pripadaju u domenu specijaliste stomatološke protetike - stoga predlažem da se savjetujete s vašim stomatologom ili specijalistom stomatološke protetike.

Nakon što se most napravi prema pravilima struke, dakle uzmu u obzir svi gore navedeni čimbenici, komplikacije koje mogu uslijediti su: povlačenje zubnog mesa, rasklimavanje zubi i puknuće korijenova zuba nosača - no one su prilično rijetke i u prva dva slučajeva moguća je terapija. Kod puknuća korijena taj zub ili barem puknut korijen potrebno je izvaditi.

Nadam se da Vas ovo nije uplašilo i još jednom napominjem da je most kakav spominjete vrlo siguran kada se napravi prema pravilima struke. Nešto sigurnije rješenje bilo bi jedino da se zubi 4 i 5 nadoknade implantatima a na zubima 3 i 6 naprave krunice - jedini nedostatak takvog rješenja je cijena!

CAD/CAM tehnike odnosno tehnike kompjuterski kontroliranog dizajna i oblikovanja protetskih nadomjestaka omogućavaju uporabu novih materijala koji se inače ne mogu lijevati - kao što su titan i itrijem ojačan cirkonij oksid.
Dobra svojstva titana su izuzetno dobra biokompatibilnost i mala težina, prednost YZrO je njegova bijela boja i bolja estetika uz čvrstoću usporedivu onoj metala, a također i odlična biokompatibilnost. Tehnika nije sama po sebi preciznija od klasičnih tehnika gdje se metali poput zlata, srebro-paladij legure i plemeniti čelici lijevaju, no značajno je skuplja. Sve dosad opisane tehnike odnose se na izradu "kostura" budućeg protetskog rada na koji se zatim ručno slojevanjem nanosi keramika kako bi se postigao prirodni završni izgled i što bolja estetika gotovog rada.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

08.05.2008. 00:35

Mostovi na skidanje zapravo su zubne proteze koje su smanjene i sličnije mostu. Sastoje se od dvostrukih krunica (navlaka). Prve se pričvršćuju na zube, a druge ostaju u mostu-protezi koja se vadi iz usta.
Takvi radovi izrađuju se u slučajevima kada imamo mali broj zubi nosača i veliki bezubi raspon koji je potrebno pokriti - pa se dio opterećenja prenosi i na zubno meso što kod klasičnih mostova nije slučaj. Sve komplikacije koje su navedene za klasične mostove moguće su i kod njih uz još neke dodatne vezane uz opterećenje sluznice i mogućnost pomicanja takvog rada u ustima te potrebu da zbog dvostrukih krunica brušenje bude opsežnije.
U Vašem slučaju ne vidim razloga zašto bi takvo rješenje bilo za Vas povoljnije!