Besplatni pregledi usne šupljine povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata


Besplatni pregledi usne šupljine povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Ovaj se tjedan diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. I ove godine, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu uključit će se u obilježavanje te će se u petak 13. travnja 2017. na Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5, od 9 do 12 sat, obavljati besplatni pregledi za građanstvo.

U navedenom vremenu građani mogu bez uputnice i bez najave ostvariti specijalistički pregled usne šupljine. Istovremeno, moći će se po potrebi napraviti i pregled ždrijela i grkljana.

Aktivnost se provodi pod pokroviteljstvom Ministra zdravstva RH, prof. dr. sc. Milana Kujundžića, dr. med.. Partneri ove akcije uključuju Kliniku za stomatologiju KBC-a Zagreb, Hrvatski liječnički zbor (Podružnica Zagreb, HD za oralnu medicinu) i Zagrebačku ligu protiv raka.Hrvatsko društvo za oralnu medicinu HLZ-a također koordinira ovu akciju u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Cilj ove akcije je podignuti svijest građanstva o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i raka vrata maternice.

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Izvor:
Radna skupina za rano otkrivanje oralnog karcinoma Ministarstva zdravstva RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.