Dva nova lijeka mogu zaustaviti napredovanje teškog oblika raka prostate


Dva nova lijeka mogu zaustaviti napredovanje teškog oblika raka prostate

Izgleda da dva nova lijeka mogu zaustaviti napredovanje posebno teškog oblika raka prostate koji je otporan na kastraciju, ukazuje nekoliko novih studija. Naime, novo razvijeni lijekovi, apalutamid i enzalutamid, uspješno su zaustavili širenje spomenutog oblika raka prostate na druge dijelove tijela. 

Oba lijeka, apalutamid i enzaltamid djeluju na rak prostate tako što se vežu za androgeni receptor na tumorskim stanicama, blokirajući njegovu aktivaciju testosteronom i drugim muškim hormonima. Vrlo su kemijski slični, naime, imaju sličnu kemijsku strukturu.

Apalutamid u odnosu na placebo produžuje preživljavanje bez progresije bolesti za oko dvije godine (40,5 mjeseci vs 16,2 mjeseca). Jednako tako, pacijenti koji su uzimali apalutamid imali su 72 posto manji rizik od invazivnog raka prostate ili smrti.

Kod pacijenata koji su uzimali enzalutamid, preživljavanje bez progresije lijeka bilo je skoro dvije godine duže u odnosu na pacijente koji su dobivali placebo (39,6 mjeseci vs 17,7 mjeseci). Dok je rizik od migracije raka bio za 71 posto manji.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.