Klupska droga ketamin povezana s razvojem urinarne inkontinencije


Klupska droga ketamin povezana s razvojem urinarne inkontinencije

Nova studija provedena na 66 ovisnika o ketaminu, koji je poznat po uličnim imenima Special K, kit cat, cat valium, K i vitamin K, pokazala je da dugotrajno konzumiranje ketamina povećava rizik od razvoja boli u zdjelici te urinarne inkontinencije (nevoljno ispuštanje mokraće).

Ispitanici koji su sudjelovali u studiji bili su u dobi od 13 do 25 godina, a više od pola njih nije vjerovalo da je ovisno o ketaminu.

Kod ispitanika koji su konzumirali ketamin dvije ili više godina došlo je do razvoja boli u zdjelici i urinarne inkontinencije, dok je kod ispitanika koji su kraće konzumirali ketamin došlo do smanjenja kapaciteta mokraćnog mjehura.

Inače ketamin je disocijativni anestetik koji je razvijen 1965. godine, a koristi se u veterinarskoj kirurgiji. Analog je fenilciklidin hidroklorida (PCP), poznatijeg po uličnim imenima - Angel dust i PeaCe pill.

Kao "rekreativna droga" u početku se počeo primjenjivati kao dodatak tabletama ecstasya, ali rastom popularnosti sve se češće rabi samostalno.

Ketamin je u prodaji dostupan u tekućem stanju, a lako se prevodi u prah, kako se najčešće i prodaje. Može se uzimati ušmrkavanjem, oralno, može se pušiti zajedno s marihuanom (kanabis) ili duhanom, intramuskularno i subkutano, ali najjače djeluje pošto se aplicira intravenski.

"Rekreativna" doza varira od 30 do 300 mg. Djelovanje nakon oralnog uzimanja je slabije zbog značajnog metabolizma prvog prolaza, gdje se djelovanjem citokrom P-450 sustava u jetri preko intermedijarnih spojeva prevodi u hidrosolubilni oblik i izlučuje urinom. Nakon injiciranja počinje djelovati za oko 5 minuta, intranazalno za oko 10 minuta, a glavni disocijativni učinci nastaju oko 10 minuta poslije. Vrijeme poluživota je manje od 2 sata.

Većina djelovanja ketamina je ovisna o dozi, on dovodi do stanja sedacije, nepokretnosti, analgezije i amnezije te do promjena u percepciji i kognitivnim funkcijama u više područja mozga. Manje doze dovode do povišenog raspoloženja, derealizacije, depersonalizacije, vidnih halucinacija, ugodnih ili neugodnih snova, poremećaja pažnje i pamćenja te poremećaja koordinacije. Nešto veće doze imaju duže i intenzivnije djelovanje, izazivaju povraćanje, dizartričan govor, amneziju, poremećenu sliku tijela i okoline, paranoidne sumanutosti, negativizam, agresivnost, delirij, poremećaje motornih funkcija i agitaciju.

Korisnici katkad reagiraju katatonijom, ukočenim izražajem lica s otvorenim ustima, fiksiranim ukočenim pogledom s dilatiranim zjenicama i ukočenim držanjem. Moguća je socijalna apstinencija, autistično ponašanje i bizarne reakcije. Subjektivni osjećaj korisnici opisuju kao izvantjelesni, iskustvo tik do smrti ili kao osjećaj da lebde iznad vlastitog tijela. Djelovanje se postupno smanjuje tijekom sljedećeg sata.

Kako je i ketamin bez okusa, mirisa i boje, može se dodati u piće te rabiti za omamljivanje neopreznih žrtava radi seksualnog iskorištavanja. Vidne halucinacije, snovi i anterogradna amnezija već 15 minuta nakon ingestije mogu otežati razlikovanje doživljaja nastalih djelovanjem droge od događaja koji su se stvarno dogodili, čineći tako od žrtve nepouzdanog svjedoka na sudu.

Kardiovaskularno toksično djelovanje je posljedica simpatomimetičkog učinka i očituje se palpitacijama, tahikardijom i hipertenzijom. Kod srčanih bolesnika može doći do ishemije srčanog mišića. Djelovanje na dišni sustav uključuje depresiju, pa čak i do prestanka disanja, a povećana razina kateholamina u cirkulaciji dovodi do bronhodilatacije.

Posebno je opasno ako se ketamin kombinira sa drugim drogama poput barbiturata i heroina jer može uzrokovati nagli zastoj srca i disanja tj. smrt.

U slučaju predoziranja ketaminom dolazi do hipertermije, hipertenzivne krize, kome, pa čak i smrti.

Ne postoji specifičan antidot te su zbog toga potporne mjere i praćenje životnih funkcija glavni oblik liječenja.

Ketamin stvara fizičku ovisnost i dovodi do sindroma ustezanja te je konzumente ketamina potrebno liječiti.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.