Kod Melanije Trump izvršena embolizacija bubrežne arterije


Kod Melanije Trump izvršena embolizacija bubrežne arterije

Melania Trump supruga predsjednika SAD-a Donalda Trumpa jučer je u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed operirana zbog benignog problema na bubregu i trebala bi cijeli tjedan ostati u bolnici, objavila je Bijela kuća. Kod Melanije Trump je uspješno izvršen postupak embolizacije renalne (bubrežne) arterije te nakon postupka nije bilo dodatnih komplikacija.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham priopćila je da se 48-godišnja prva dama dobro oporavlja nakon operativnog zahvata.

Točna priroda stanja Melanije Trump ostaje nejasna. No, nefrolozi koji nisu bili povezani s njezinim slučajem, rekli su kako se embolizacija često koristi za uklanjanje benignih tvorbi znanih kao angiomiolipomi.

Angiomiolipomi su benigni tumori bubrega, a rijetko i drugih organa, Točan uzrok angiomiolipoma nije poznat, no pretpostavlja se da bi za njihov nastanak mogla biti odgovorna genetska mutacija. Inače, angiomiolipomi su povezani s genetskom bolešću koja je znana kao tuberozna skleroza.

Neki od znakova i simptoma koji se mogu javiti kod angiomiolipoma su iznenadna bol u leđima, mučnina, povraćanje, anemija, hipertenzija, kronična bubrežna bolest i šok. Angiomiolipomi se češće javljaju u žena, a dijagnosticiraju se pomoću kompjuterizirane tomografije (CT), magnetske rezonancije (MRI) i ultrazvuka.

Liječenje angiomiolipoma može uključivati lijekove kao što je everolimus ili postupak embolizacije. U nekih bolesnika potrebno je uklanjanje bubrega.

Prognoza za većinu benignih angiomiolipoma je dobra, međutim, prognoza se pogoršava kako se povećava veličina tumora te povećava vjerojatnost krvarenja. Kod angiomiolipoma većih od 4 centimetara rizik od krvarenja se povećava.

Angioembolizacija je zahvat koji se provodi tako da se u arteriju koja dovodi krv u zahvaćeni bubreg uštrcava posebna spužvasta tvar koja na kraju zatvori krvnu žilu i time onemogući dotok krvi u zahvaćeni bubreg, što istovremeno dovodi i do obustave dotoka kisika i drugih tvari koje su potrebne tumorskim stanicama za rast.

Izvor:
CBS new

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.