Kolagenaza clostridium histolyticum poboljšava stanje oboljelih od Peyronijeve bolesti


Kolagenaza clostridium histolyticum poboljšava stanje oboljelih od Peyronijeve bolesti

Istraživanje provedeno u Italiji u kojem su sudjelovali muškaraci s Peyronijevom bolesti u dobi od 23 do 74 godine, pokazalo je da primjena samo tri injekcije kolagenaze clostridium histolyticum (CCH) može poboljšati stanje oboljelih od Peyronijeve bolesti. Peyronijeva bolest je često stanje kod kojega je penis iskrivljen tijekom erekcije, što otežava spolni odnos, ili ga čini nemogućim. 

Tijekom ovog istraživanja pacijenti su dobili tri injekcije kolagenaze clostridium histolyticum u leziju, u razmaku od 4 tjedna. Nakon primjenjene terapije došlo je do smanjenja zakrivljenosti penisa u 128 od 135 pacijenta (94,8 posto). U prosjeku se zakrivljenost penisa smanjila za 42,9 posto.

Inače, kod Peyronijeve bolesti dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva koje se naziva plak na različitim dijelovima penisa. Taj plak nije vidljiv, no može uzrokovati iskrivljenje penisa tijekom erekcije. Penis se može iskriviti u raznim smjerovima, uključivo prema gore, dolje ili u stranu, ovisno o mjestu na kojem je plak nastao. Uzrok je stvaranje neelastičnog, prvenstveno kolagenog ožiljka penisa. Peyronijeva bolest se najčešće javlja u muškaraca u dobi između 40 i 60 godine, ali se može javiti i u bilo kojoj drugoj životnoj dobi.

Od 135 muškaraca koji su primili sve tri doze terapije, njih 121 imalo je dorzalnu zakrivljenost penisa, 9 lateralnu, a samo njih 5 dorzolateralnu zakrivljenost penisa.

U istraživanju su sudjelovali pacijenti u kojih je u prosjeku Peyronijeva bolest bila prisutna gotovo 13 mjeseci.

Kolagenaza clostridium histolyticum (CCH) prvi je licencirani lijek za liječenje Peyronijeve bolesti koji je indiciran za liječenje pacijenata s palpabilnim plakom i zakrivljenošću penisa od najmanje 30 stupnjeva.

Izvor:
Andrology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.