Kontracepcijske tablete s nižim dozama estrogena povezane s boli tijekom orgazma


Kontracepcijske tablete s nižim dozama estrogena povezane s boli tijekom orgazma

Nova studija provedena na 932 žene u dobi od 18 do 39 godina, pokazala je da su žene koje uzimaju kontracepcijske tablete s nižim dozama estrogena izložene većem riziku od razvoja kronične boli u zdjelici, te boli tijekom orgazma.

Pod kontracepcijskim tabletama koje sadrže niže doze estrogena smatraju se tablete koje sadrže manje od 20 mikrograma sintetičkog estrogena.

Kontracepcijske tablete koje sadrže 20 ili više mikrograma estrogena smatraju se tabletama sa standardnom ili normalnom dozom estrogena.

Jednako tako, pokazalo se da žene koje su uzimale kontracepcijske tablete s normalnom dozom estrogena imale manji rizik od boli u zdjelici nego žene koje uopće nisu uzimale kontracepcijske tablete.

Što se tiče boli tijekom orgazma, nisu uočene razlike između žena koje su uzimale kontracepcijske tablete sa standardnom dozom estrogena i žena koje nisu uzimale kontraceptive.

Ove informacije mogu pomoći liječnicima da budu svjesni poveznice između razine hormona estrogena i hormonske terapije, i boli.

Žene koje koriste niskodozirane kontraceptive te osjećaju bol u zdjelici ili bol tijekom orgazma, mogu od svojeg liječnika zatražiti prelazak na drugi kontraceptiv. No, kontracepcijske tablete s višim dozama estrogena povezane su s drugim rizicima poput rizika od krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Izvor:
American Urological Association, annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.