Lijek litij povezan s razvojem prirođenih malformacija kod djeteta


Lijek litij povezan s razvojem prirođenih malformacija kod djeteta

Žene koje u prvom trimestru trudnoće uzimaju lijek litij, mogu kod svoje buduće djece povećati rizik od razvoja prirođenih malformacija, ukazuje nova studija. Prirođene malformacije javljaju se u 7 posto djece čije su majke koristile litij u prvom trimestru trudnoće. Dok u djece čije majke nisu uzimale litij, do prirođenih malformacija je došlo u 4 posto djece.

Inače, u SAD-u se litij koristi za liječenje mentalnih bolesti već gotovo 50 godina, i to uglavnom za liječenje bipolarnog poremećaja kojeg karakteriziraju promjene u raspoloženju, energiji i sposobnosti razmišljanja. Naime, kod bipolarnog poremećaja izmjenjuju se depresija i manija.

U SAD-u gotovo 3 posto stanovnika boluje od bipolarnog poremećaja. Za osobe s tim stanjem, litij se smatra najučinkovitijim lijekom za stabilizaciju raspoloženja. No, njegova primjena je ograničena u trudnica te žena koje namjeravaju ostati trudne.

Prema mišljenju nekih stručnjaka tijekom prvog trimestra trudnoće mogu se smanjiti doze litijia, ili se čak može prekinuti terapija litijem, te nastaviti u drugom trimestru trudnoće.

Inače, postoje i drugi lijekovi za bipolarni poremećaj, no i oni nose određene rizike, pa se tako lijek valproat uopće ne smije uzimati tijekom trudnoće jer značajno povećava rizik od spine bifide. Druga opcija su antipsihotici, koji nisu učinkoviti kao litij.

Izvor:
The Lancet Psychiatry  

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.