Rani pubertet u djevojaka može potaknuti kasniju depresiju


Rani pubertet u djevojaka može potaknuti kasniju depresiju

Djevojke koje rano uđu u pubertet izložene su većem riziku od mentalnih problema u odrasloj dobi, ukazuje nova američka studija u kojoj je sudjelovalo više od 7.800 djevojaka. Naime, pokazalo se da su depresija i antisocijalno ponašanje češći u djevojaka koje su dobile prvu menstruaciju između 7. i 10. godine nego u djevojaka koje su prvu menstruaciju dobile oko 12. godine.

Inače, od ranije se zna za vezu između ranog puberteta kod djevojčica i većeg rizika od nekoliko mentalnih problema tijekom adolescencije, kao što su depresija, anksioznost, poremećaji hranjenja i zlouporaba droga.

Smatra se da bi nekoliko mehanizama moglo biti odgovorno za ovaj učinak ranog puberteta na mentalno zdravlje. Biološki, rana proizvodnja ženskog spolnog hormona estradiola može utjecati na proizvodnju receptora serotonina, ili pak kronični stres može uzrokovati rani pubertet. Društveno, djeca koja izgledaju starije nego što jesu, mogu se tretirati kao takva od strane vršnjaka i odraslih, što također može pridonijeti stresu i simptomima depresije.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.