Transplantacija matičnih stanica obećava u liječenju sklerodermije


Transplantacija matičnih stanica obećava u liječenju sklerodermije

Izgleda da bi transplantacija matičnih stanica mogla ponuditi novu nadu oboljelima o teškog oblika sklerodermije, ukazuje nova studija. Sklerodermija je kronična bolest obilježena degenerativnim promjenama i ožiljcima na koži, u zglobovima i unutrašnjim organima, te nenormalnostima krvnih žila.

Uzrok bolesti je nepoznat. Poremećaj je četiri puta češći u žena nego u muškaraca i vrlo je rijedak u djece. Obično se javlja u dobi od 30 do 50 godina. Sklerodermija se može javiti i kao dio miješane bolesti vezivnog tkiva.

Kod teškog oblika sklerodermije obično dolazi do zatajenja organa, najčešće pluća. Nažalost, kod teških slučajeva sklerodermije konvencionalna terapija lijekovima nije dugoročno jako učinkovita te razvoj novih terapija ima izniman značaj.

Također, treba spomenuti da je transplantacija matičnih stanica u pacijenata s teškim oblikom sklerodermije bila povezana s ozbiljnim nuspojavama poput smanjenog broja krvnih stanica, infekcije i smrti. Stoga pacijenti i njihovi liječnici trebaju pažljivo razmotriti sve prednosti i nedostatke intenzivnog liječenja transplantacijom matičnih stanica.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.