Uzimanje omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće smanjuje rizik od alergije kod djeteta


Uzimanje omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće smanjuje rizik od alergije kod djeteta

Trudnice koje tijekom kasnijih faza trudnoće te tijekom dojenja, uzimaju dodatke omega-3 masnih kiselina, mogu kod svojeg djeteta smanjiti rizik od razvoja alergija, ukazuje analiza 433 studije. Jednako tako, pokazalo se da uzimanje probiotika u istom razdoblju smanjuje rizik od razvoja ekcema (atopijskog dermatitisa).

Rezultati istraživanja su pokazali da uzimanje omega-3 masnih kiselina od 20. tjedna trudnoće te tijekom prva 3 do 4 mjeseca dojenja, smanjuje rizik od alergije na jaje za 30 posto. Valja istaknuti da su žene iz studija uzimale standardnu dnevnu dozu omega-3 masnih kiselina.

Dok svakodnevno uzimanje probiotika od 36. do 38. tjedna trudnoće, te tijekom prvih 3 do 6 mjeseci dojenja, smanjuje rizik od ekcema za 22 posto. Spomenuti probiotci su uglavnom sadržavali bakteriju Lactobacillus rhamnosus.

Također, analiza nije pronašla nikakve dokaze da izbjegavanje potencijalno alergenih namirnica kao što su orašasti plodovi, mliječni proizvodi i jaja, tijekom trudnoće, smanjuje rizik od alergije ili ekcema kod djeteta.

Inače, alergija na hranu se javlja u 1 od 20 djece. Do njih dolazi kada imunosni sustav djeteta pogrešno prepoznaje namirnice kao prijetnju te stvara upalni odgovor protiv njih. Ekcem se javlja u 1 od 5 djece.

Izvor:
PLOS Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.