AIDS izliječen transplantacijom koštane srži?


AIDS izliječen transplantacijom koštane srži?

Nakon transplantacije (presađivanja) koštane srži dvojici muškaraca s karcinomom, koji su bili zaraženi HIV-om te su dobivali antiretrovirusnu terapiju, u njihovim limfocitima se nisu mogli otkriti tragovi HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

Limfociti predstavljaju podvrstu bijelih krvnih stanica (leukocita). Normalno se stvaraju u koštanoj srži, odakle migriraju u limfne čvorove, crijeva, slezenu ili ulaze u limfne žile i krv. Dio limfocita ostaje u koštanoj srži. Nakon susreta s uzročnicima bolesti kao što su virusi, bakterije ili gljivice, limfociti započinju obrambenu reakciju s ciljem njihovog uništavanja. S obzirom na ulogu u imunološkoj reakciji, limfocite dijelimo u dvije glavne podskupine, a to su T-limfociti i B-limfociti.

Obično se u bolesnika zaraženih HIV-om, koji primaju antiretrovirusnu terapiju, događa da se HIV ne može otkriti u krvi, no on je i dalje prikriven u limfocitima te se prekidom antiretrovirusne terapije prikriveni HIV može reaktivirati.

No kada se prisutnost tragova HIV-a ne može otkriti u limfocitima, to bi moglo ukazivati na uklanjanje rezervoara prikrivenog HIV-a, ističu znanstvenici.

Pretpostavlja se da transplantirane stanice uspijevaju uništiti i zamjeniti sve bolesnikove limfocite, uključujući i zaražene stanice. Transplantirane stanice uspijevaju ostati nezaražene zahvaljujući antiretrovirusnoj terapiju koja se prima tijekom transplantacijskog razdoblja.

Svakako treba istaknuti da je transplantacija koštane srži vrlo riskantna procedura te se ne bi trebala primjenjivati u zdravih bolesnika zaraženih HIV-om.

Izvor:
HealthDay