Blaga hipertireoza povezana s većim rizikom od smrti


Blaga hipertireoza povezana s većim rizikom od smrti

Studija provedena u Danskoj na oko 6.200 ispitanika pokazala je da su osobe s blagim oblikom hipertireoze izložene većem riziku od smrti od kardiovaskularne bolesti i drugih uzroka.

Kod hipertireoze dolazi do prekomjernog oslobađanja hormona štitnjače usljed kojeg dolazi do smanjivanja tjelesne težine, povišenja krvnog tlaka i nervoze.

Blagi oblik hipertireoze je stanje znano kao supklinička hipertireoza. Problem kod supkliničke hipertireoze je taj što ona ne uzrokuje nikakve simptome, a pokazalo se da može imati posljedice po zdravlje, no ne tako ozbiljne kao prava hipertireoza. Procjenjuje se da oko 10 posto opće populacije ima navedeno stanje.

Smatra se da bi osobe koje imaju obiteljsku povijest bolesti štitnjače, ili imaju neke od znakova bolesti štitnjače, svakako trebale ići na pregled kod liječnika. Jednako tako, njihovi obiteljski liječnici trebaju biti svjesni da bilo koji znak poremećene funkcije štitnjače može utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Iako je studija ukazala na vezu između supkliničke hipertireoze i većeg rizika od smrti, ona nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu, ističu stručnjaci.

Izvor:
European Congress of Endocrinology, Copenhagen