Brojni Zagrepčani na Europskom trgu besplatno pregledali madeže


Brojni Zagrepčani na Europskom trgu besplatno pregledali madeže

Danas na Europskom trgu održana je javnozdravstvena akcija, u sklopu projekta "Djeluj sada", zahvaljujući kojoj je preko 1.000 Zagrepčana besplatno i bez uputnice pregledalo madeže i savjetovalo se sa stručnjacima o zaštiti kože. 

Projekt "Djeluj sada" provodi se već 11. godinu za redomu organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem", Klinikom za kožne i spolne bolesti i Klinikom za tumore Kliničkoga bolničkog centra "Sestre milosrdnice", Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH s ciljem edukacije građana o važnosti prevencije kada je u pitanju zaštita kože. 

"Veseli nas vidjeti svake godine sve više građana koji dolaze na preventivne preglede, što dokazuje kako su javnozdravstvene akcije poput "Djeluj sada" iznimno važne i pozitivne za edukaciju građana. Brojke su i dalje nepovoljne te svjedočimo porastu broja oboljelih od melanoma, no baš zato vrlo je važno nastaviti s informiranje javnosti. Grad Zagreb će i u budućnosti ulagati u ovakve hvalevrijedne projekte.", istaknuo je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

"U sklopu projekta "Djeluj sada" u Zagrebu su postavljeni mjerači UV indeksa, riječ je o mjeračima koji prikazuju trenutačni UV indeks i ujedno sugeriraju odgovarajući faktor zaštite od sunca. Ove godine mjerači će biti postavljeni na gradskim bazenima na ŠRC Šalata, Utrine i Mladost.", naglasila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Zagrepčani su imali priliku ove nedjelje, uz besplatne preglede madeža, saznati od dermatologa i onkologa korisne savijete na koji način zaštiti svoju kožu. "Na prvom mjestu ističemo izbjegavanje direktnog izlaganja UV zrakama ljeti između 10 i 17 sati jer je tada sunčevo zračenje najjače, a opekline možemo zadobiti već nakon nekoliko minuta sunčanja. Boravak u hladu, nošenje kapa i šešira sa širokim obodom te naočala s UV filterima i odjeće dugih rukava idući su korak u pravilnoj zaštiti. Iako tamnija odjeća bolje odbija UV zrake, ljeti zbog topline preferiramo svjetlije boje, ali onda biramo tkanine s gušćim tkanjem. Danas postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana foto-zaštitnim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF", istaknula je prim. Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem".

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice djelovanja sunčevog ultraljubičastog zračenja na koži, redovita primjena kreme za sunčanje preporuča se već od ranog proljeća do kasne jeseni. Potrebno je nanijeti malo više od pola čajne žličice kreme na svaku ruku, lice i vrat, a na svaku nogu, prsa i leđa nešto više od jedne čajne žličice. Nipošto se ne smije zaboraviti na usnice, vjeđe, uši i gornju stranu stopala. Za učinkovitu zaštitu, kremu je nužno nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi se upila u površinski sloj kože te ponoviti nanošenje da se sredstvo ravnomjerno nanese na čitavu kožu. Osjetljivim osobama i djeci preporuča se korištenje SPF 50+, a osobama s manje osjetljivom kožom dovoljan je SPF 30. Također je važno da krema za sunčanje ima i zaštitu od UVA zračenja.

Izvor:
Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem"