Brojni Zagrepčani podržali Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Dan mimoza


Brojni Zagrepčani podržali Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Dan mimoza

Danas je na Cvjetnom trgu u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i u suradnji s Centrom za zdravlje mladih Grada Zagreba – Dom zdravlja Zagreb Istok te s udrugom "Zdravka", održan jubilarni 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Zahvaljujući brojnim građanima koji su podržali akciju, Cvjetni je trg danas bio u znaku nježnih mimoza koje simboliziraju krhko žensko intimno zdravlje. Dobrovoljnim prilogom za mimoze građani su pomogli udruzi žena oboljelih od raka Sv. Juraj i imali su priliku razgovarati s brojnim stručnjacima i informirati se o raku vrata maternice te o važnosti redovitih ginekoloških pregleda u cilju preventivnog ponašanja.

"Današnjim obilježavanjem 10. Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice u Zagrebu, ali i u brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske, najavljujemo 11. Europski tjedan borbe protiv raka. Vjerujem kako je u 10 godina provođenja ova javnozdravstvena kampanja potaknula brojne žene na redovite ginekološke preglede, a svakako je pripomogla i da se u Hrvatskoj uvede Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i cjepivo za djevojčice i dječake protiv HPV-a, jednog od glavnih uzročnika ove bolesti", istaknuo je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

"Iako je rak vrata maternice danas izlječiv, žene nažalost i dalje umiru od ove maligne bolesti i to najviše zbog nedovoljne informiranosti. Obilježavanje Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice iznimno je važno kako bismo zahvaljujući ovoj i brojnim drugim sličnim akcijama i projektima što veći broj žena educirali o prevenciji. Početkom svake godine skloni smo donošenju novogodišnjih odluka, stoga pozivam sve žene da im jedna od njih bude redoviti odlazak ginekologu.", naglasila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

"Od raka vrata maternice 2015. godine umrlo je 111 žena, dakle jedna žena gotovo svakog trećeg dana, a smanjenje smrtnosti nije doseglo razinu koju bismo željeli i mogli postići. Uz preventabilnost i poznavanje uzročnika raka vrata maternice, navedena je statistika zabrinjavajuća. Osobito je zabrinjavajuća činjenica da se rak vrata maternice sve učestalije dijagnosticira ženama mlađe životne dobi. Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice. Osobito pozivam žene koje duže od tri godine nisu napravile Papa test da što prije dogovore ginekološki pregled i Papa test, koji traje kratko i spašava život", izjavila je dr. Dinka Nakić, spec. epidemiologije, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ove se godine 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH te pod počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Hrvatska liga protiv raka ove godine obilježava 50. godina djelovanja i tim povodom organizira Humanitarni gala koncert "Četiri Tenora i prijatelji", 7. veljače u 19.30 sati u KD Vatroslav Lisinski. Na koncertu će uz Četiri Tenora – Đani Stipaničev, Marko Pecotić Peco, Vladimir Garić i Marko Škugor – nastupiti i operna diva Dubravka Šeparović Mušović, Nina Badrić, Zorica Kondža i Radojka Šverko. Koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba. Prihod od koncerta u cijelosti je namijenjen nadolazećim aktivnostima Hrvatske lige protiv raka.