Cjepivo protiv pneumokoka značajno smanjilo broj hospitalizacija zbog upale pluća


Cjepivo protiv pneumokoka značajno smanjilo broj hospitalizacija zbog upale pluća

Nova studija provedena u SAD-u ukazuje da se od početka primjene 7-valentnog cjepiva protiv sedam sojeva bakterije Streptococcus pneumoniae (pneumokok), u 2.000-toj godini, broj hospitalizacija zbog upale pluća svake godine smanjio za 168.000.

Daleko najveća korist od cjepiva uočena je u osoba starijih od 85 godina, u kojih je sedmerovalentno konjugirano cjepivo Prevenar spriječilo oko 73.000 hospitalizacija godišnje.

Jednako tako, veliku korist od primjene cjepiva imala su i djeca mlađa od dvije godine, za koju se procjenjuje da je primjena navedenog cjepiva  smanjila broj hospitalizacija zbog upale pluća za 47.000. Što predstavlja smanjenje od 43 posto u odnosu na period kada cjepivo nije bilo dostupno.

Osim što smanjuje broj hospitalizacija zbog upale pluća, Prevenar skraćuje vrijeme hospitalizacije, te spriječava upale uha i smanjuje broj ambulatnih posjeta.

Također, procjenjuje se da se zahvaljujući ovom cjepivu svake godine spriječilo 12.000 smrtnih slučajeva, ponajviše u osoba starijih od 75 godina. Naime, za navedenu dobnu skupinu, upala pluća je kobna u 7 do 12 posto slučajeva.

Stručnjaci također imaju velika očekivanja od novog 13-valentnog cjepiva, Prevenara 13, koji štiti od šest dodatnih sojeva pneumokoka, a u primjeni je od 2.010 godine.

Izvor:
New England Journal of Medicine