Djevojke koje jedu više namirnica s vlaknima imaju manji rizik od raka dojke


Djevojke koje jedu više namirnica s vlaknima imaju manji rizik od raka dojke

Djevojke koje puno konzumiraju namirnice koje su bogate vlaknima, izložene su 19 posto manjem riziku od razvoja raka dojke kasnije u životu, ukazuje nova studija. Inače, ovo je prvi dokaz da je konzumacija vlakana povezana s rizikom od raka dojke. Jednako tako, ovo istraživanje ukazuje da tinejdžerske godine mogu biti jako važne za budući rizik od raka dojke.

U namirnice koje su bogate vlaknima ubrajaju se povrće, voće, grah i cjelovite žitarice.

Smatra se da rezultati istraživanja imaju smisla obzirom da se u tinejdžerskoj dobi razvijaju grudi. Jednako tako, u isto vrijeme se formira i sastav tijela, te nije svejedno koje namirnice u tom periodu konzumiramo. Poznato je da je pretilost povezana s većim rizikom od raka dojke nakon menopauze.

Preporučeni dnevni unos vlakana za žene iznosi 25 grama.

Svakako treba istaknuti da su neka ranija istraživanja pokazala da konzumiranje namirnica bogatih vlaknima može smanjiti rizik od srčane bolesti, dijabetesa i određenih karcinoma. 

Izvor:
Pediatrics