FDA odobrila delafloksacin za liječenje po život opasnih infekcija


FDA odobrila delafloksacin za liječenje po život opasnih infekcija

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) jučer je odobrila antibiotik pod nazivom delafloksacin za liječenje ozbiljnih i po život opasnih infekcija, uključujući i one koje se posebno teško svladavaju.

Fluorokinolon, delafloksacin posebno je indiciran za liječenje odraslih osoba s akutnim bakterijskim infekcijama kože i struktura kože uzrokovanim određenim gram-pozitivnim i gram-negativnim bakterijama, uključujući i Staphylococcus aureus koji je rezistentan na meticilin.

Kako bi se izbjegao razvoj rezistencije na ovaj novi antibiotik, FDA apelira da se delafloksacin upotrebljava samo u slučajevima kada je dokazana bakterijska infekcija ili kada postoji jaka sumnja na bakterijsku infekciju.

Delafloksacin je kontraindiciran kod pacijenata s poznatom preosjetljivošću na fluorokinolone. Inače, fluorokinoloni su povezani s potencijalno nepovratnim nuspojavama kao što su tendinitis i ruptura tetiva, te periferna neuropatija.

Delafloksacin se može primjeniti u obliku tableta ili intravenske infuzije.

Sigurnost i djelotvornost delafloksacina potvrđena je u dva randomizirana klinička ispitivanja koja su uključivala oko 1.500 odraslih osoba. Najčešće nuspojave koje su uočene u spomenutim kliničkim ispitivanjima bile su mučnina, proljev, glavobolja, povišena razina transaminaze i povraćanje.

Izvor:
FDA