Folna kiselina smanjuje rizik od moždanog udara kod hipertoničara


Folna kiselina smanjuje rizik od moždanog udara kod hipertoničara

Nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 20.000 hipertoničara pokazala je da folna kiselina može pomoći osobama s povišenim krvnim tlakom u smanjivanju njihova rizika od moždanog udara.

Folna kiselina ili vitamin B9 spada u grupu vitamina topljivih u vodi s koenzimatskim djelovanjem. Derivat je pteridina, a najviše je ima u jetri, bubregu, zelenom povrću, kvascu i orasima. Preporučena dnevna doza folne kiseline iznosi 400 mikrograma.

Ukoliko bi i druge studije potvrdile navedene rezultate, to bi značilo da se moždani udar, najveća zdravstvena prijetnja svijetu, može spriječiti uzimanjem folne kiseline.

Jednako tako, trebalo bi uzeti u obzir i provjeru razine folne kiseline u krvi, te u slučaju njenog nedostatka, propisati dodatke folne kiseline. Naime, iako je prehrana najbolji izvor hranjivih tvari, ponekad je nemoguće dobiti dovoljno hranjivih tvari u našoj prehrani.

Izvor:
JAMA