Geni mogu imati ulogu kod težeg oblika predmenstrualnog sindroma


Geni mogu imati ulogu kod težeg oblika predmenstrualnog sindroma

Rezultati novog istraživanja povezali su aktivnost određenih gena s poremećajem raspoloženja kod predmenstrualnog sindroma (PMS) koji pogađa 2 do 5 posto žena reproduktivne dobi. Poremećaj znan kao predmenstrualni disforčni poremećaj (PMDD), teži je oblik predmenstrualnog sindroma, a uzrokuje znatno teže simptome od predmenstrualnog sindroma.

Znakovi i simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja uključuju: tešku depresiju, osjećaj beznađa, bijes, anksioznost, nisko samopoštovanje, slabljenje koncentracije, razdražljivost i napetost.

Ovo istraživanje je otkrilo da je predmenstrualni disforčni poremećaj (PMDD) poremećaj staničnog odgovora na estrogen i progesteron. Inače, od ranije se zna da su žene s navedenim poremećajem posebno osjetljive na promjene spolnih hormona, iako su njihove razine u granicama normale.

Jednako tako, tijekom ovog istraživanja pratilo se kako je ekspresija gena kontrolirana u bijelim krvnim stanicama. Pritom je otkriven kompleks gena koji djeluje različito u žena predmenstrualnim disforičnim poremećajem.

Izvor:
Molecular Psychiatry