Hipertireoza može povećati rizik za razvoj fibrilacije atrija


Hipertireoza može povećati rizik za razvoj fibrilacije atrija

Dansko istraživanje provedeno na više od 586.000 ispitanika pokazalo je da su osobe s hipertireozom izložene većem riziku od razvoja čestog i potencijalno opasnog poremećaja srčanog ritma znanog kao fibrilacija atrija.

Hipertireoza je stanje koje se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a javlja se u 1 od 100 žena, te u 1 od 1.000 muškaraca.

U usporedbi s ispitanicima s normalnom funkcijom štitnjače, ispitanici sa supkliničkom hipertireozom imali su 30 posto veći rizik od fibrilacije atrija, dok su ispitanici s hipotireozom imali manji rizik od fibrilacije atrija.

Smatra se da neka osoba ima supkliničku hipertireozu kada u krvi ima niske razine tireotropnog hormona (TSH), a razine hormona štitnjače znanih kao tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) su normalne. Kod prave hipertireoze razine hormona štitnjače (T4 i T3) su povišene.

Iako je ovo istraživanje ukazalo na vezu između aktivnosti štitnjače i fibrilacije atrije, ono ne dokazuje izravnu uzročno-posljedičnu vezu, ističu stručnjaci.

Jednako tako, stručnjaci su mišljenja da rezultati ovog istraživanja podupiru probir za fibrilaciju atrija u bolesnika s hipertireozom.

Izvor:
BMJ