Hrana bogata antioksidansima smanjuje rizik od sive mrene


Hrana bogata antioksidansima smanjuje rizik od sive mrene

Studija provedena u Švedskoj na više od 30.000 žena starijih od 49 godina pokazala je da žene koje jedu hranu bogatu antioksidansima imaju manji rizik od razvoja sive mrene (katarakta).

Tako se pokazalo da su žene koje su imale najveći unos antioksidansa imale 13 posto manji rizik od razvoja katarakte u odnosu na žene s najmanjim unosom.

Namirnice koje su bogate antioksidansima su obojeno voće i povrće, kava, čaj, cjelovite žitarice i crno vino.

Također, treba reći da su žene koje su konzumirale više antioksidansa jednako tako bile i obrazovanije te imale manju vjerojatnost da puše.

Rezultati ove studije su u skladu s prethodnim istraživanjima koja su ukazivala da antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od sive mrene.

Inače, smatra se da je oksidativno oštećenje očne leće uzrokovano slobodnim radikalima ključno za razvoj katarakte.

Izvor:
JAMA Ophthalmology