Intenzivno liječenje hipertenzije smanjuje rizik od srčanog udara


Intenzivno liječenje hipertenzije smanjuje rizik od srčanog udara

Intenzivno liječenje hipertenzije kojim se povišeni krvni tlak snižava ispod trenutno preporučenih vrijednosti, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata s hipertenzijom, srčanom bolesti, dijabetesom ili bubrežnom bolesti, ukazuje analiza 19 kliničkih istraživanja u kojima je sudjelovalo više pd 45.000 ispitanika.

U usporedbi s pacijentima koji su liječeni standardnom terapijom, pacijenti koji su bili na intenzivnoj terapiji imali su u prosjeku 6.8 mm Hg niži sistolički tlak i 4.5 mm Hg niži dijastolički tlak.

Jedanko tako, pacijenti na intenzivnoj terapiji su imali 14 posto manji rizik od srčanog udara, 25 posto manji rizik od moždanog udara i 20 posto manji rizik od progresivne retinopatije. Najveću korist od intenzivnog liječenja imali su pacijenti sa srčanom bolesti, bubrežnom bolesti ili dijabetesom.

Također, treba spomenuti da intenzivna terapija ipak nije uspjela smanjiti rizik od zatajivanja srca i bubrega, te smrti.

Smatra se da rezultati ove analize ukazuju na potrebu izmjene trenutnih smjernica za liječenje hipertenzije u visokorizičnih pacijenata.

Nije na odmet spomenuti da je učestalost ozbiljnih nuspojava bila slična za standardnu i intenzivnu terapiju.

Izvor:
The Lancet