Kolonoskopija nije nužna za većinu bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva


Kolonoskopija nije nužna za većinu bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva

Prema mišljenju američkih znanstvenika osobe sa sindromom iritabilnog crijeva nisu izložene većem riziku od razvoja polipa, raka debelog crijeva ili upalne bolesti crijeva poput Crohnove bolesti te nije nužno da idu na kolonoskopiju.

Sindrom iritabilnog crijeva je funkcionalna, kronična ili recidivirajuća gastrointestinalna bolest karakterizirana bolom u trbuhu, nadutošću i poremećajem crijevnog pražnjenja u obliku zatvora ili proljeva. Bolest se u zapadnim zemljama javlja u oko 20 posto stanovnika, a žene pobolijevaju najmanje dvostruko češće nego muškarci.

Dr. William Chey s University of Michigan Medical School i njegov tim zaključili su da kolonoskopija nije nužna kod tipičnih slučajeva sindroma iritabilnog crijeva, osim u slučajevima kada postoji obiteljska povijest raka debelog crijeva ili bolesnik ima alarmantne simptome poput neobjašnjivog gubitka tjelesne težine ili anemije ili krvarenja iz probavnog trakta.

Isto tako otkrili su da je 2,5 posto bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva koji su bili stariji od 35 godina imalo mikroskopski kolitis, bolest koja se često zamjeni sa sindromom iritabilnog crijeva u bolesnika s proljevom, a kod koje se primjenjuje drugačija terapija.

Izvor:
American Journal of Gastroenterology