Konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od moždanog udara


Konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od moždanog udara

Analiza 20 studija pokazala je da redovito konzumiranje voća i povrća može smanjiti rizik od moždanog udara. Naime, pokazalo se da se rizik od moždanog udara smanjuje za 32 posto za svakih 200 grama konzumiranog voća dnevno, te za 11 posto za svakih 200 grama konzumiranog povrća dnevno.

Poboljšanje prehrane i promjena načina života ključni su za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, ističu stručnjaci.

Svakako treba spomenuti da je konzumacija voća i povrća također povezana s nižim krvnim tlakom, poboljšanom funkcijom krvnih žila, sniženim kolesterolom i manjom upalom.

Inače, odraslim osobama se preporuča četiri do pet obroka voća i povrća dnevno.

Izvor:
Stroke