Konzumiranje alkohola u tinejdžerskoj dobi povećava rizik od razvoja bolesti jetre


Konzumiranje alkohola u tinejdžerskoj dobi povećava rizik od razvoja bolesti jetre

Muškarci koji u tinejdžerskoj dobi počnu s konzumiranjem alkohola izloženi su povećanom riziku od razvoja bolesti jetre u odrasloj dobi, ukazuje studija provedena u Švedskoj na više od 49.000 muškaraca. Također, na temelju količine alkohola koja je konzumirana u kasnoj tinejdžerskoj dobi, može se predvidjeti rizik od razvoja ciroze jetre kasnije u životu.

Spomenuta povezanost konzumiranja alkohola u tinejdžerskoj dobi i rizika od bolesti jetre bila je vidljiva u tinejdžera koji su pili dva ili više alkoholnih pića dnevno.

Smatra se da ovi rezultati ukazuju da bi trebalo ponovno razmotriti smjernice za sigurnu razinu konzumacije alkohola kod muškaraca, naime, trenutne smjernice ne preporučuju muškarcima više od dva alkoholna pića dnevno, a u nekima zemljama čak i više od tri pića dnevno.

Inače, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) od ciroze jetre koja je povezana s konzumiranjem alkohola svake godine diljem svijeta umire oko 493.000 ljudi.

Izvor:
Journal of Hepatology