Konzumiranje češnjaka smanjuje rizik od raka pluća


Konzumiranje češnjaka smanjuje rizik od raka pluća

Rezultati studije objavljene u stručnom časopisu Cancer Prevention Research ukazuju da konzumiranje sirovog češnjaka, dva puta tjedno, može prepoloviti rizik od razvoja raka pluća.

Naime, osobe koje redovito konzumiraju sirovi češnjak kao dio svoje prehrane (dva ili više puta tjedno) imaju 44 posto manji rizik za razvoj raka pluća.

Rak pluća je drugi najčešći karcinom u muškaraca i žena. Dugotrajno pušenje je najčešći uzrok raka pluća, u 9 od 10 slučajeva.

Svakako treba istaknuti da je konzumiranje sirovog češnjaka pušačima smanjilo rizik od raka pluća za 30 posto.

Inače, prethodna istraživanja također su pokazala da konzumiranje češnjaka može smanjiti rizik od nekih karcinoma poput karcinoma mozga.

Obično se zaštitni učinak češnjaka pripisuje njegovim sastojcima, selenu i organosumpornim spojevima.

Također, treba podsjetiti da se češnjak naširoko koristi za prevenciju i liječenje drugih bolesti kao što su hipertenzija, povišeni kolesterol i dijabetes.

Izvor:
Cancer Prevention Research