Konzumiranje jaja povećava rizik od srčane bolesti i moždanog udara


Konzumiranje jaja povećava rizik od srčane bolesti i moždanog udara

Prema rezultatima studije koja je pratila gotovo 30.000 odraslih osoba tijekom tri desetljeća, jaja su glavni izvor kolesterola u prehrani, a taj kolesterol povećava rizik od srčane bolesti i prerane smrti.

Konuzmiranje 3 do 4 jaja tjedno povezano je s 6 posto većim rizikom od srčane bolesti i 8 posto većim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka.

Što neka osoba unosi više kolesterola, to ima veći rizik od srčane bolesti i prijevremenog umiranja.

Također, pokazalo se da uz jaja, crveno meso i mesne prerađevine sadrže najviše kolesterola.

Ovo istraživanje je pokazalo da kolesterol u hrani, osobito iz jaja, ima jaku povezanost s kardiovaskularnim bolestima, i to posebno s moždanim udarom.

Izvor:
JAMA